Місцева прокуратура на варті захисту інтересів держави та громадян у сфері земельних відносин

Захист інтересів держави у сфері земельних відносин є пріоритетним напрямом представницької діяльності органів прокуратури. Відтак Лебединським відділом Роменської місцевої прокуратури систематично вживаються заходи реагування на порушення, які завдають шкоди державі та територіальній громаді району у вказаній сфері.

Так, з початку року у сфері земельних відносин Лебединським відділом пред’явлено 4 позови в порядку господарського та цивільного судочинства на загальну суму 1 мільйон 554 тисячі гривень.

Зокрема, у ході вивчення інформації про стан використання земель та надання їх в оренду встановлено, що орендарем земельної ділянки державної форми власності, яка знаходиться на території Московсько-Бобрицької сільської ради Лебединського району, на протязі 3 років не виконувалися умови договору, а саме не сплачувалась орендна плата, що призвело до виникнення заборгованості у розмірі 35 тис. грн. боргу. Враховуючи те, що допущена бездіяльність має наслідком ненадходження до бюджету значних сум коштів від використання власності, що в свою чергу завдає шкоди відповідному бюджету, перешкоджає його наповненню та дискредитує державну політику в сфері економічних відносин, прокурор звернувся до суду із позовом в інтересах держави про стягнення заборгованості за орендну плату та повернення земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 242 га вартістю 1,174 млн. грн. у землі запасу.

Крім того, в інтересах держави в особі Українського державного фонду підтримки фермерських господарств Лебединським відділом заявлено 2 позови до Господарського суду Сумської області про стягнення за договорами про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерським господарствам заборгованості на суму 106 тис. грн.

На даний час вказані позови розглянуті та задоволені.

На протязі значного часу на території Лебединського району залишаються неуспадкованими земельні ділянки. Відповідно до ст. 1277 Цивільного кодексу України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Тому, Лебединським відділом подано заяву в інтересах держави в особі Курганської сільської ради про визнання спадщини, а саме земельних ділянок розміром 5,83 та 5,8256 га, які розташовані на території Курганської сільської ради, відумерлими.

Загалом, місцевою прокуратурою й надалі вживатимуться заходи, щодо усунення порушень, які допускаються у сфері земельних відносин.

Прокурор Лебединського відділу Роменської
місцевої прокуратури 
Тетяна Мащенко

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *