Оформлення довідок про заробітну плату для призначення (перерахунку) пенсії

Відповідно до змін статті 40 Закону України від 09.07.2003 року № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» затверджених Законом України  від 29.03.2016 № 1043-VIII для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.

Якщо страховий стаж становить менший період, ніж передбачено абзацом першим цієї частини, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.

Згідно п.4.2 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» при прийманні документів орган, що призначає пенсію:

  • перевіряє правильність оформлення заяви, відповідність викладених у ній відомостей про особу даним паспорта та документам про стаж;
  • перевіряє зміст і належне оформлення наданих документів;
  • перевіряє копії відповідних документів, фіксує та засвідчує виявлені розбіжності.

Орган, що призначає пенсію, має право вимагати від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб до оформлення у тримісячний строк з дня подання заяви прийнятих і подання додаткових документів, передбачених законодавством, а також перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Метою таких перевірок є своєчасне виявлення та виправлення чи усунення порушень в документах, які подані для призначення (перерахунку) пенсій, попередження можливого нецільового використання коштів Пенсійного фонду України на виплату пенсій внаслідок подання документів, що містять недостовірну інформацію про стаж роботи та заробітну плату.

У І півріччі 2016 року спеціалістами управління проведено 77 перевірок документів наданих для призначення (перерахунку) пенсій, з них по 36 виявлені розбіжності. Найчастіше помилки трапляються у сумах заробітної плати за період до 1 липня 2000 року. Станом на 01 липня 2016 року по результатам перевірок довідок про заробітну плату для призначення (перерахунку) пенсії працівниками  управління виявлено переплату пенсії по одинадцяти застрахованих особах на суму 1267,54 гривні та по двом застрахованим особам виявлена недоплата пенсії, що склала 511,01 гривень.

Бухгалтерам та кадровим працівникам підприємств, установ та організацій слід приділяти увагу правильному та достовірному оформленню документів, які являються підставою для визначення права та розміру пенсії застрахованим особам, а працівникам звертати увагу на правильність заповнення трудової книжки та достовірності відображення сум заробітної плати у документах обов’язкової звітності. Для цього радимо кожному бажаючому скористатися нагодою та зареєструватися на Веб-порталі Пенсійного фонду України, з метою володіння інформацією про свою заробітну плату чи пенсію.

        За більш детальною інформацією можна звернутися за телефоном 2-07-20 або за адресою вул. Першотравнева, 15.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *