Реформа ЖЕКів: що чекає на лебединців?

Менше двох місяців лишилося до того дня, коли відійдуть в історію ЖЕКи, а з ними – ціла епоха. З 1-го липня вступає в дію закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», прийнятий Верховною Радою 14 травня 2015 року.

Відповідно до закону співвласники будинків одержать додаткові можливості для управління спільним майном. Багатоповерхівкою можна буде розпоряджатися, створивши ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), та не створюючи його – з допомогою найнятого управителя.

У Лебедині вже кілька років працюють такі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Деякі ОСББ мають на балансі кілька будинків, інші — по одному-два. Є керівник, який отримує за цю роботу зарплату, вирішує усі комунальні питання. Але з наближенням дня визначеного законом, коли всім мешканцям міста доведеться обирати форму управління будинком, думки лебединців різняться: дехто підтримує жеки, інші готові об’єднуватися в ОСББ… Чимало мешканців міста взагалі не знають про таку реформу…

Сате тому, про нагальні питання, пов’язані зі вступом у дію названого закону, говорили 25 травня ц.р. на нараді у міського голови Олександра Бакликова.

Як було відзначено на нараді, зазначений закон покликаний вирішити давно назрілу проблему – реформувати ЖКГ. Згідно з нормами закону, багатоквартирний будинок – це житловий будинок, в якому розташовано три і більше квартири, а спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників. До неї відноситься:

  • Приміщення загального користування;
  • Несучі, огороджувальні конструкції будинку;
  • Механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення (квартири);
  • Будинки і споруди, призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку, і розташовані на прибудинковій території;
  • Земельна ділянка, на якій розташований багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди;
  • Прибудинкова територія

Також з 1 липня на мешканців (які в ідеалі повинні стати членами ОСББ) припадатиме вся відповідальність за будинок, де вони стануть господарями. Що чекати від нововведень та як правильно організувати ОСББ детально розписано у нормативних актах:

– Законі України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 року;
– Постанові КМУ «Про Порядок державної реєстрації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку» від 11.10.2002 р.;
– Постанові КМУ «Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків» від 20.04.2016 р.

Для підготовки процесу передачі майна будинків майбутнім ОСББ, на нараді було прийнято рішення провести інвентаризацію всіх будинків, а також створити реєстр неправатизованих квартир.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *