Фестиваль великоднього обряду «Христос Воскрес»

Лебединський міській відділ культури і туризму (начальник – Ірина Саєнко), за підтримки Лебединської міської ради (міський голова Олександр Бакликов) 11 травня 2016 року в приміщенні актової зали міського центру культури і дозвілля провів  традиційний міський фестиваль великоднього обряду «Христос Воскрес», присвячений одному з найвеличніших свят всіх християн – Воскресінню Господнєму.

З року в рік ми очікуємо настання весни, рахуючи дні, виглядаючи, коли пташки на своїх крилах принесуть нам із далекого вирію весну-красну! Великдень – одне з найбільших свят християн. У цей день, згідно з християнською легендою, воскрес Ісус Христос після того, як його було розіп’ято на хресті. Це чудо символізує звільнення від гріхів для віруючих людей. У народному уявленні це свято оновлення землі та природи.

Відзначають Великдень по різному в різних країнах світу й навіть різних регіонах України. Перед Великоднем у всіх родинах печуть смачні паски та роблять крашанки або просто фарбують яйця в яскраві кольори.

Людство відзначає цей день уже тисячі років. Тож дібрало чимало способів вшанування Воскреслого Христа, що сформувалися у традиції та звичаї. Багатий на них і  лебединський  край.  І  саме  з метою відродження та популяризації рідних, святих для кожного українця традицій, звичаїв та обрядів, в приміщенні МЦКД, за участі багатьох творчих колективів і численних гостей заходу відбувся міський фестиваль великоднього обряду «Христос Воскрес».

3917

3918 3919

З першого дзвіночка фестивалю, з перших ноток обрядових пісень і веснянок, з перших театралізованих вистав на сцені концертної зали і в глядацькій аудиторії запанувала святкова, світла, щира, духовна атмосфера, яка з виступом кожного з учасників фестивалю ставала ще світлішою!

Про це й зазначив в своєму виступі міський голова Олександр Бакликов, який щиро привітав всіх присутніх  глядачів та учасників з  світлим величним релігійним святом, побажав  здоров’я,  добра,  успіхів і всіляких гараздів учасникам  і гостям фестивалю, і висловив надію, що завдяки вірі в Бога, що виховується з самого малечку, в скорому часі в святій нашій українській землі запанують мир, єднання і злагода!

Цього року  в заході приймали участь дитячі і дорослі творчі колективи відділів освіти і культури: ЗОШ І-ІІІ ступенів №1,  ЗОШ І-ІІІ ступенів №3, ЗОШ І-ІІ ступенів №4, ЛСШ І-ІІІ ступенів №7, дитячий вокальний ансамбль «Феєрія» (керівник  Олена  Червяк) та народний  аматорський  ансамбль  автентичного  співу  «Стріла» (керівник  Вікторія Гура). Їхні  виступи відкривали давно забуті, але такі важливі Великодні звичаї та обряди нашого народу. Глядачі палко вітали та щиро підтримували створені на високому рівні, яскраво  костюмовані театральні нариси обрядових інсценізацій, що демонстрували  учасники фестивалю.

3923

3922 3920

В   радісній  святковій  атмосфері  присутні  дякували  організаторам  і учасникам  свята з впевненістю  в  тому,  що  і   наступного  року  ми  неодмінно зустрінемось  в  гостинній   концертній залі МЦКД і привітаємося  святими  словами:  «Христос Воскрес»  –  «Воістину  Воскрес!»

Відділ культури та туризму

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *