Творчий пошук: знайдено невідому картину відомого художника

Підготовка виставки довгий, кропіткий колективний процес. Працівники музею у постійному творчому пошуку. Готуючи вернісажі вони працюють з фондами музею, спілкуються з митцями. Підбираючи матеріали та експонати до виставки «У вінок Кобзаря ми вплітаємо майбуття» присвячену Шевченківським дням, яка відбудеться 24 лютого 2016 р., працівники музею познайомились з вишивальницею, мешканкою м. Лебедина  Ганною Тарасівною. Майстриня запросила додому. Хоч і хворіє, піднялася з ліжка, показувала свої вишивки, надала на виставку створений нею портрет Т.Г.Шевченка. Матері допомагав її син Олексій. Почувши, що їх відвідали працівники музею, завів бесіду та повідомив, що в нього є картина художника Ледньова Д.Я. і що він знає, що Дмитро Якович був завідувачем Лебединського художнього музею. Олексій приніс картину, на якій зображена молода дівчина в хустині із милим обличчям,задумливим поглядом. Мався напис «Верочка»,1954 р. та авторський підпис. Олексій із захватом розповів історію цієї картини.

По сусідству, через хату, на його вулиці проживав дід Юхим з своєю дружиною Вірою. Замолоду Юхим був добрим жерстяником, майстрував та ремонтував відра, посуд. Дружина працювала продавцем в магазині на Лебединському колгоспному ринку. Сім’я була знайома з художником Д.Я. Ледньовим та товаришувала з ним. Під час спілкування художник і створив свою «Верочку».

Пройшли роки, Юхим та його дружина покинули цей світ. Родичів не залишилося. Олексій придбав господарство сусідів і серед залишених речей знайшов портрет господині. Після розповіді аматор подарував картину нашому музею, яка знайшла своє місце в експозиції.

3392

Дмитро Якович Ледньов (1922-2009) учасник другої світової війни, більше двадцяти двох років пропрацював в Лебединському художньому музеї. З 1965-1976 рр. був його завідуючим. Велика заслуга керівника музею в збереженні, вивченні та популяризації мистецтва. Багато творів митця зберігається в художньому музеї. В його творчому доробку в основному пейзажі та натюрморти. Маленьким відкриттям є його портретна робота. До цього часу нам був відомий тільки автопортрет художника. З глибокого небуття з’явився чудовий портрет молодої дівчини виконаний олійними фарбами. Д.Я. Ледньов відкрився як талановитий портретист. Ця знахідка і творчий здобуток працівників художнього  музею ім. Б.К.Руднєва, результат кропіткого творчого процесу.

Лебединський художній музей ім. Б.К. Руднєва

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *