Як отримати гроші дітям війни за рішеннями судів

Багато жителів Лебединщини судилися з органами Пенсійного фонду з приводу своїх «чорнобильських» пенсій або ж доплат до пенсій «дітям війни». Дехто з громадян 3-4 роки назад за виконавчими листами по вказаним справам отримав кошти частково. Кому пощастило, тому виплатили кошти у повному обсязі.  Проте залишилися дуже багато пенсіонерів, хто ні копійки не отримав від Пенсійного фонду. 03.09.2014 року Кабінетом Міністрів України з метою реалізації пункту 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» прийнято постанову № 440, якою затверджено Порядок погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою.
Відповідно до зазначеного Порядку виконавчі документи за рішеннями суду про стягнення коштів або рішення суду, що набрали законної сили, боржником за якими є державний орган, державне підприємство, установа, організація або юридична особа, примусова реалізація майна якої забороняється відповідно до законодавства, які видані або ухвалені до 01.01.2013 р., подаються до органів державної виконавчої служби для здійснення їх обліку, інвентаризації та подальшої передачі органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів для погашення заборгованості.
Надісланий пакет документів державна виконавча служба повинна розглянути не пізніше 7 днів з дня надходження такого листа від заявника та перевірити в Єдиному державному реєстрі виконавчих проваджень виконання даного рішення. У разі відсутності відомостей про виконання рішення в повному обсязі внести дані про це рішення до Реєстру рішень, виконання яких гарантується державою.
Погашення заборгованості проводиться в порядку черговості. В першу чергу виконуються саме рішення щодо пенсійних та соціальних виплат. Рішення вносяться до кожної з черг за датою їх надходження до органу державної виконавчої служби.
Виконавча служба не пізніше 15 робочих днів має надіслати заявнику та боржнику повідомлення про прийняття такого рішення для обліку із зазначенням черги, до якої воно включено. А з метою забезпечення заявнику та боржнику доступу до інформації Реєстру про стан погашення заборгованості за рішенням, прийнятим на користь заявника, у повідомленні про прийняття рішення до обліку зазначаються адреса відповідного веб-сайта в Інтернеті, а також ідентифікатор для доступу до інформації Реєстру. Таким чином ви зможете відслідкувати, як виконується рішення про вашому боргу.
Виконавчій службі не потрібні довідки про суму заборгованості за судовими рішеннями органів Пенсійного фонду. Таку інформацію Пенсійний фонд надає органам державної виконавчої служби у відповідь на їх повідомлення.
До управління державної виконавчої служби головного управління юстиції в Сумській області Лебединським об’єднаним управлінням ПФУ Сумської області з дати набрання чинності Постанови 440 надано 1625 довідок про здійснення нарахувань за виконавчими документи про стягнення коштів або рішеннями суду, що набрали законної сили, на суму 2196,39 тис. грн..
Станом на 1 січня 2016 року сума нарахованих але не виплачених доплат за рішенням суду 2506 пенсіонерам складає 5556,98 тис. грн..
Погашення заборгованості здійснюється казначейством в межах бюджетних асигнувань, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік . То ж коли саме діти війни, чорнобильці та інші категорії громадян, які відсудили законом визначені виплати, їх отримають, поки невідомо, адже все залежить від навності коштів в Державному бюджеті .

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *