Пільгові перевезення у маршрутному транспорті: бути чи не бути?

Перші дні 2016 року в нашому місті ознаменувалися деякими труднощами в сфері перевезення громадян у маршрутному транспорті. І причина цього не погодні умови, коли снігом були занесені дороги, а прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», в якому відсутні статті видатків на відшкодування коштів за перевезення пільгових категорій громадян.

Слід відзначити, що сьогодні в Лебедині проживає понад 10 тис. осіб, які відповідно до різних нормативних актів мали право на пільговий проїзд у маршрутному транспорті, із них тільки пенсіонерів за віком – понад 8,5 тис. громадян.

Раніше безкоштовне або пільгове перевезення вказаних категорій пасажирів здійснювалося на підставі нормативно-правових документів, зокрема законів України та постанов Кабінету Міністрів України. Законодавством регламентовано, що автоперевізники мають здійснювати пільгове перевезення відповідно до вимог чинного законодавства, а відшкодування збитків від безкоштовних перевезень пільгових категорій громадян компенсується із державного бюджету.

В середньому, кожного року приватні перевізники в Лебедині отримували із державного бюджету 300-350 тис. грн. на рік відшкодування за перевезення пільгової категорії пасажирів із державного бюджету, в розрахунку на 1 пільгового пасажира на рейс. Якщо наприкінці минулого року перевозилося 2 пільговика на рейс, то необхідна сума компенсацій за ці місяці подвоювалася.

Враховуючи відсутність в 2016 році коштів на компенсацію пільгового проїзду, як в державному, так і в місцевому бюджеті, міською владою проведено серію консультацій з перевізниками. Зокрема, вдалося досягти домовленості, що із 28 категорій пільговиків, що існували раніше, лишаються тільки 6 (інваліди І та ІІ групи, особи, які супроводжують інваліда І групи, учасники бойових дій, одна дитина віком до шести років без права зайняття нею окремого місця, батьки військовослужбовців, які загинули під час військової служби). Право на безоплатний проїзд вищевказаним категоріям пасажирів надається при пред’явлені посвідчень встановленого зразка. При цьому перевезення цієї категорії пасажирів не буде компенсуватися з бюджету, а йтиме на збитки перевізників.

Також, слід відзначити, що найближчим часом можливі коригування графіків окремих маршрутів, про що буде повідомлено додатково. Адже, враховуючи відсутність компенсацій, автоперевізники будуть не в змозі забезпечувати перевезення громадян в обсягах, що здійснювалися до 2016 року.

При цьому, така проблема існує не тільки в Лебедині, а й в інших містах України. А отже це питання комплексне, вирішення якого залежить не лише від ситуації на місцях, а й в першу чергу, від позиції держави в сфері соціального захисту.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *