Небезпека та профілактика поліомієліту

У зв’язку з реєстрацією випадків захворювань на поліомієліт в Ізраїлі і Сирії і критично низьким рівнем імунізації в Україні, виник ризик ввезення поліомієліту в Україну. Вірус поліомієліту є дуже заразним і передається від людини до людини фекально-оральним шляхом. З водою, їжею, через побутові предмети та іграшки, забруднені слиною та випорожненнями хворого, вірус потрапляє у шлунково-кишечний тракт, там розмножується і виділяється у оточуюче середовище від інфікованої людини з фекаліями. Поліомієліт викликається вірусами і вражає центральну нервову систему людини. Захворювання  може призвести до виникнення паралічу (найчастіше паралічу ніг) та послідуючої інвалідності. 5-10% захворілих можуть померти в результаті паралічу дихальної мускулатури. Поліомієліт вражає переважно дітей у віці до 5 років.

Проте в Україні через значну кількість не вакцинованих або не повністю вакцинованих дітей старше 5 років і підлітків випадки захворювання можуть виникнути і серед старших вікових груп та  дорослих. Дитина, яка не має повного курсу  вакцинації, ризикує захворіти сама, а потім може інфікувати інших дітей.  Перенісши в легкій (безсимптомній) формі захворювання, людина може стати носієм вірусу, дуже небезпечним для оточуючих.

Ліків від поліомієліту не існує, тому захворюванню можна  запобігти лише шляхом проведення вакцинації. Якщо достатня кількість дітей ( 95% і більше) буде вчасно вакцинована, поширення вірусу припиняється. Через недостатнє охоплення вакцинацією дітей вірус буде поширюватися. Саме щеплення проти поліомієліту допоможе уникнути зараження і розвитку описаних вище випадків. В зв’язку з реєстрацією в  Україні у 2015 році  спалаху поліомієліту (2 не пов’язаних між собою випадки захворювання на поліомієліт у різних регіонах Закарпатської області), який підтверджений двома найбільшими організаціями, які здійснюють нагляд за поліомієлітом у світі (ВООЗ і Центром профілактики та контролю захворюваності США) з метою більшого охоплення щепленнями дітей, яке запобігло б подальшому його поширенню були запроваджені 3 тури додаткової імунізації, 2 з яких уже проведені, у тому числі і в нашому районі (щепленнями охоплено 68,8% відповідних вікових груп дитячого населення).

Згідно інструкції до застосування поліомієлітної вакцини, зазвичай вакцинація протікає без ускладнень.  Однак медичні працівники повинні попереджати батьків, про можливий відразу після вакцинації у дитини розлад травлення, який не вимагає лікування і проходить самостійно. На 5-14 добу може злегка підвищитися температура тіла.   Необхідно пам’ятати, що лише своєчасна  вакцинація виключає ризик виникнення такого важкого і небезпечного захворювання як поліомієліт.

Лебединське міськрайонне управління Головного управління Держсанепідслужби у Сумській області  

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *