Кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення

Правопорушення не повинно залишатися без уваги державних органів, особливо це стосується кримінальних правопорушень. Але існує категорія справ, в яких слідчий і прокурор не можуть почати свою роботу без відповідної “допомоги” самого потерпілого від злочину. Це категорія справ приватного обвинувачення.

Згідно ст. 477 Кримінального процесуального кодексу України, кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення – це провадження, яке може бути розпочато слідчим, прокурором лише на підставі заяви потерпілого. До таких проваджень,наприклад, належать: умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження без обтяжуючих обставин, умисне легке тілесне ушкодження, умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій без обтяжуючих обставин, погроза вбивством без обтяжуючих обставин, зґвалтування без обтяжуючих обставин, примушування до вступу в статевий зв’язок, порушення недоторканності житла без обтяжуючих обставин,ухилення від сплати аліментів на утримання дітей без обтяжуючих обставин, ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків без обтяжуючих обставин,умисне знищення або пошкодження майна без обтяжуючих обставин та інші.

Повний перелік проваджень приватного обвинувачення перерахований у ст. 477 чинного Кримінального процесуального кодексу України.

Важливою особливістю кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення є реалізація принципу диспозитивності кримінального процесу, а саме те, що відмова потерпілого від подальшого кримінального переслідування є безумовною підставою для припинення досудового розслідування.

Таким чином, якщо ви є потерпілим у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення і з якихось причин пробачили, примирилися зі своїм “кривдником”, то при подачі до органу досудового розслідування відповідної письмової заяви, провадження у формі приватного обвинувачення буде закрито.

Проте використання вказаного права у своїх особистих інтересах для здійснення впливу чи шантажу на “незручних” людей може мати відповідні наслідки. У разі виявлення факту подання завідомо неправдивої заяви про вчинений злочин, такий заявник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за статтею 383 Кримінального кодексу України, санкція статті якої передбачає від виправних робіт до позбавлення волі.

Прокурор Лебединського відділення
Роменської місцевої прокуратури В.Білявський

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *