Спрощенцям про зміни у 2016 році

У зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2016 року Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» інформуємо про зміни щодо справляння єдиного податку.

Збільшено розмір єдиного податку для першої та другої груп. Максимальнийрозмір становить: для платників першої групи: 137,80 грн. за місяць (10% мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року); для платників другої групи: 275,60 грн. за місяць (20% мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року).

Зменшено з 20 млн.грн. до 5 млн.грн. обсяг доходу протягом календарного року для платників третьої групи. Теперішні умови застосування спрощеної системи для платників третьої групи: фізичні особи – підприємці, які не використовують праці найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн. гривень.

Збільшено ставки єдиного податку для третьої групи: з 2 до 3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість; з 4 до 5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Збільшено ставки податку для четвертої групи (залежно від категорії (типу) земель) з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду:

– із 0,45 до 0,81% від бази оподаткування для ріллі, сіножатей і пасовищ;

– із 0,27 до 0,49% для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях;

 – із 0,27 до 0,49% для багаторічних насаджень;

– із 0,09 до 0,16% для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях;

– із 1,35 до 2,43% для земель водного фонду;

– із 3 до 5,4% для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди.

  У 2016 році база оподаткування єдиним податком для платників єдиного податку четвертої групи (сільськогосподарських товаровиробників) визначається з урахуванням таких особливостей:

1) для сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень)  базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII Податкового кодексу України;

2) для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) базою оподаткування є нормативна грошова оцінка ріллі в Автономній Республіці Крим або в області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 1 січня 2015 року відповідно до порядку, встановленого розділом XII Кодексу.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *