Про пенсію дбай змолоду!

Чим ближче до пенсії – тим частіше замислюється людина: «а що вона за життя зробила на старість?». Мало хто з молоді задумується над тим, чи сплачує за нього роботодавець страхові внески до Пенсійного фонду. Зазвичай, це питання постає тільки при призначенні пенсії.

Слід пам’ятати, що однією з основних умов включення періодів роботи до страхового стажу для обчислення розміру пенсії згідно з чинним законодавством є сплата страхових внесків до Пенсійного фонду в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

У разі, якщо установа або організація, в якій працює працівник має заборгованість до Фонду або сплачує кошти в сумі меншій, ніж мінімальний страховий внесок, то, відповідні періоди не будуть зараховані працівникам до страхового стажу або зараховані частково. Як наслідок – ті працівники, які не матимуть страхового стажу, відповідно не дорахуються коштів у своїх пенсіях, особливо, коли до загальнообов’язкового стажу забракне якогось року чи два.

Крім того, від «страхового стажу» залежить не тільки соціальний захист працівника, а й пенсійне забезпечення членів сім’ї у разі втрати годувальника. Особливість цього виду пенсії полягає в тому, що вона повністю залежить від того, чи мав право сам годувальник на пенсію.

«Страховий стаж», необхідний при призначенні пенсії за віком, по інвалідності та у разі втрати годувальника. Тому ніхто не знає коли він ним скористається: в 60 років чи може в 30 років.

Звертаємо Вашу увагу на те, що кожен сам може контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії за допомогою веб-порталу електронних послуг, який створено з метою поліпшення якості та оперативності обслуговування громадян.

Кожна застрахована особа, попередньо зареєструвавшись у базі даних веб-порталу, може отримувати виписку із системи персоніфікованого обліку. За допомогу такої інформації працівник може легко контролювати чи сплачує роботодавець за нього внески. Вся інформація, що міститься в Держреєстрі є конфіденціальною і не підлягає розголошенню, її не можна роздрукувати чи скопіювати.

Для реєстрації на веб-порталі (portal.pfu.gov.ua) потрібно звернутися до управління Пенсійного фонду України в м.Лебедині та Лебединсьому районі за адресою вул.Першотравнева, 15 та заповнити заяву.

Домагайтесь від роботодавця достойної заробітної плати не у «конверті» та добре подумайте перед тим, як підписувати трудову угоду з тим, хто свідомо нехтує вимоги законодавства, позбавляючи вас страхового стажу та виплати пенсії при досягненні пенсійного віку та у разі втрати працездатності.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *