Роз`яснення щодо проведення очищення влади (люстрації)

16 жовтня 2014 року набрав чинності Закон України «Про очищення влади». Що ж розуміє законодавець під  терміном «люстрація»?

Згідно частини першої статті 1 Закону України «Про очищення влади» (далі – Закон), ОЧИЩЕННЯ ВЛАДИ (ЛЮСТРАЦІЯ) – це заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади, тобто, перебувати на службі, (крім виборних посад) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування. Тобто, люстрація – це  заборона  обіймати певні посади.

перша – встановлена в самому Законі, її строк  дії становить 10 років з дня набрання чинності цим законом  – протягом 10 років посади  в органах державної влади та місцевого самоврядування не можуть обіймати:

  1. Особи, які обіймали сукупно не менше одного року посади у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року (10 категорій осіб);
  2. Особи, які обіймали посади у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені в цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням (13 категорій осіб)
  3. Особи, які 1) були обрані і працювали на керівних посадах Комуністичної партії Радянського Союзу, Комуністичної партії України, Комуністичної партії іншої союзної республіки колишнього СРСР починаючи з посади секретаря районного комітету і вище;2) були обрані і працювали на керівних посадах починаючи з посади секретаря ЦК ЛКСМУ і вище;3) були штатними працівниками чи негласними агентами в КДБ СРСР, КДБ УРСР, КДБ інших союзних республік колишнього СРСР, Головному розвідувальному управлінні Міністерства оборони СРСР, закінчили вищі навчальні заклади КДБ СРСР (крім технічних спеціальностей).
  4. Особи, перевірка стосовно яких встановила недостовірність/невідповідність відомостей щодо наявності/вартості майна (майнових прав), зазначених у поданих ними за попередній рік деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру
  5. Особи: – які не подали заяву  про застосування до них заборони (люстрації); – які не подали заяву про те, що до них не застосовуються заборони (люстрація), та згоду на проходження перевірки і  на оприлюднення      відомостей щодо них;

друга – встановлюється рішенням суду, її строк дії становить 5 років з дня набрання чинності рішенням суду – протягом 5 років посади в органах державної влади та місцевого самоврядування не можуть обіймати 4 категорії осіб (тобто  застосування такої заборони можливе лише після винесення рішення суду).

З метою реалізації зазначеного Закону проводиться  перевірка достовірності відомостей, що подаються посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також особами, які претендують на зайняття відповідних посад.

Перевірки проводяться відповідно до графіка, затвердженого  розпорядженням  Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №1025-р.

Не пізніше ніж на десятий день з дня початку проведення перевірки у відповідному органі державні службовці  подають керівнику власноручно написану заяву, в якій повідомляють про те, що до них застосовуються заборони (люстрація) або подають заяву про те, що до них не застосовуються відповідні заборони та дають згоду на проходження перевірки і оприлюднення відомостей щодо них.

Неподання заяви у десятиденний строк є підставою для звільнення особи із займаної посади та застосування до неї заборони (люстрації ).

 Якщо особа подає заяву про те, що до неї застосовуються заборони (люстрація), це є підставою для звільнення особи не пізніше як на третій день після подання такої заяви;

Перевірці підлягають відомості щодо:  незастосування заборон, які особа вказала у заяві, та відомості зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру, поданій особою за минулий рік.

Керівник органу, до повноважень якого  належить звільнення з посади особи, не пізніше ніж на третій день після отримання від неї заяви надсилає до відповідних органів, що проводять перевірку запити  до яких додаються копії заяви та декларації про  майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру, та надсилає  повідомлення до Міністерства юстиції України  про початок проходження перевірки особою. Це повідомлення не пізніше ніж на п`ятий день  з моменту його отримання розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України.

День надсилання відповідних запитів та повідомлення до Міністерства юстиції України  є днем  початку проходження перевірки.

У разі встановлення за результатами перевірки  недостовірності відомостей у декларації про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру, орган, який проводив перевірку протягом трьох робочих днів з дня виявлення всіх недостовірностей/ невідповідностей повідомляє про них особу, стосовно якої проводиться перевірка.  Особа не пізніше ніж на п`ятнадцятий робочий  день з дня отримання повідомлення надає письмове пояснення та підтверджуючі документи, які є обов`язковими для розгляду та врахування відповідним органом при підготовці висновку про перевірку.

Висновок про результати перевірки надсилається керівнику органу, до повноважень якого належить звільнення з посади особи, не пізніше ніж на шістдесятий день  з дня початку проходження перевірки.

Такий висновок може бути оскаржений особою в судовому порядку.

Якщо висновком про результати перевірки встановлена недостовірність відомостей щодо незастосування заборон, зазначених у заяві особи та/або відомостей,   зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру, керівник органу, до повноважень  якого  належить звільнення з посади особи, не пізніше ніж на третій день з дня отримання висновку, звільняє таку особу із займаної посади.

У разі встановлення недостовірності  зазначених відомостей орган, який проводив перевірку,  надсилає копію висновку про результати перевірки до Міністерства юстиції України  для офіційного оприлюднення на офіційному веб-сайті  та внесення до Єдиного Державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади». В цьому реєстрі відомості щодо особи про  прізвище, ім`я, по-батькові, місце роботи, посаду, стан проходження перевірки, строк поширення заборони обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування є відкритими для безоплатного цілодобового доступу.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *