Що таке індексація пенсій і яким чином вона проводиться?

У чому полягає індексація пенсій? Наскільки регулярно її проводять? Чи всі без винятку пенсії підлягають індексації? – з такими питаннями звертаються громадяни Лебединщини до управління Пенсійного фонду України в м.Лебедині та Лебединському районі. Допоможе розібратися з цими питаннями начальник відділу з виплати пенсій Тамара Науменко.

ЗУ «Про індексацію грошових доходів населення» дає загальне визначення поняттю індексації і має на увазі під цим механізм збільшення грошових доходів населення, який дає можливість повністю або частково відшкодувати подорожчання споживчих товарів і послуг. Пенсії, поряд з оплатою праці, стипендіями і іншим, є одним з об’єктів, які підлягають індексації. Простими словами, індексація пенсій — це збільшення розміру пенсійних виплат відповідно до законодавства України.
Індексація пенсії проводиться відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. за № 1078 (із внесеними змінами). Збільшення розміру пенсійних виплат у зв’язку з індексацією відбувається з першого числа місяця, наступного за місяцем офіційної публікації індексу споживчих цін.
Згідно зазначених нормативних документів індексації підлягають грошові доходи громадян, які не мають разового характеру, в тому числі і пенсії (з урахуванням надбавок, доплат, підвищень до пенсій, додаткової пенсії, цільової грошової допомога на прожиття, державної допомоги та компенсаційних виплат, щомісячне довічне грошове утримання, що виплачується замість пенсії) у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення в разі, коли величина індексу споживчих цін (індекс інфляції) перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 101 відсотка.
Чи всі без винятку пенсії підлягають індексації?
Працюючим пенсіонерам в першу чергу індексується сума оплати праці. При наявності інформації щодо проіндексованого розміру заробітної плати індексується пенсія. Загальний дохід працюючого пенсіонера, що підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму встановленого для працездатних осіб. На сьогоднішній день – це 1218 грн.
Пенсії у зв’язку з втратою годувальника на дітей індексуються окремо, незалежно від розміру інших доходів (крім оплати праці). Особам, які навчаються і одержують стипендію в першу чергу індексується стипендія, потім індексується пенсія в разі втрати годувальника із розрахунку прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Нині – це 949 грн.
Пенсії для непрацюючих пенсіонерів індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Частина грошових доходів, яка перевищує прожитковий мінімум (949 грн.) – індексації не підлягає.
Розмір індексація для кожного пенсіонера визначається індивідуально, залежно від місяця підвищення пенсії внаслідок проведених перерахунків, розміру такого підвищення, а також інших обставин.
На початок серпня поточного року на обліку в управлінні перебуває 15109 пенсіонерів. Відповідно офіційно опублікованих індексів споживчих цін індексація пенсій в серпні 2015 року здійснюється для незначної кількості одержувачів. Зокрема, індексуються трудові пенсії 2720 громадян на суму 484410,45 грн.
До об’єктів індексації не відносяться, пенсії, розмір яких доведено доплатою до прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність (таких пенсіонерів в управлінні 19,1% від загальної кількості), а також додаткові пенсії, різного роду підвищення, компенсаційні виплати, надбавки та інші доплати до пенсії, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму.
Це означає, що якщо однією із складових пенсійної виплати є доплати до пенсії, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму і вони не відносяться до об’єктів індексації, то пенсія індексації не підлягає.
Для наочності, наведемо приклад. Пенсіонер з 01.12.2013 р. отримує пенсію в розмірі 1193,79 грн., де:
594,53 грн. – основний розмір пенсії
354,47 грн. – доплата до прожиткового мінімуму (до 949,00 грн.)
101,07 грн. – доплата понаднормативного стажу
66,43 грн. – підвищення дітям війни
77,29 грн. – доплата відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2012р. № 327.
Оскільки однією із складових пенсійної виплати є доплата до прожиткового мінімуму і вона не відноситься до об’єктів індексації, то пенсія індексації не підлягає.
Звертаємо вашу вагу на те, що діючим законодавством передбачено, що пенсіонери зобов’язані повідомляти органи Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати (працевлаштування або звільнення з роботи, зміни в складі сім’ї, тощо).
У разі несвоєчасного повідомлення пенсіонерів про працевлаштування може виникнути переплата індексації пенсії, яку буде повернуто пенсіонером добровільно або стягнуто в розмірі не більш як 20% пенсії.

Начальник відділу з виплати пенсій Т.В.Науменко

indexpens

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *