БОРГИ ПЕРЕД ПЕНСІЙНИМ ФОНДОМ – БОРГИ ПЕРЕД ПЕНСІОНЕРАМИ

Напевне ні для кого не секрет, що Пенсійний фонд є дотаційним, інакше кажучи, власних коштів, що акумулюються в бюджеті Фонду не вистачає для повного фінансування пенсійних виплат всім категоріям пенсіонерів.
Причиною такого неприємного становища є байдужість окремих керівників підприємств, установ та організацій щодо своєчасної та повному обсязі сплати обов’язкових платежів до бюджету Фонду. Своїми діями вони порушують законодавство України, позбавляючи людей належного соціального забезпечення.
 
Своєчасність та повнота сплати обов’язкових платежів до бюджету Пенсійного фонду мають безпосередній вплив на розмір пенсій майбутніх та сьогоднішніх пенсіонерів Лебединщини. Адже згідно чинного законодавства, у страховий стаж для розрахунку розміру пенсії включаються лише ті періоди, за які щомісяця сплачені страхові внески в Пенсійний фонд у сумі не менше мінімального страхового внеску.
Управлінням Пенсійного фонду України в м.Лебедині та Лебединському районі здійснюється постійна та наполеглива робота по зменшенню та ліквідації боргів до бюджету Фонду. Станом на 01.08.2015 року суб’єктами господарської діяльності заборговано 193,0 тис. грн. З метою стягнення зазначеної заборгованості управлінням в поточному році подано до суду 35 позовів на 124,9 тис. грн.
Незважаючи на те, що органи Пенсійного фонду України припинили адміністрування єдиного соціального внеску, питання погашення боргів, які виникли в минулих роках, на даний час залишаються актуальними. Адже за кожною сумою боргу – роки праці конкретних людей, не підтверджені сплатою страхових та єдиного внесків, які не беруться у розрахунок при визначенні розміру пенсії. Станом на 01 серпня поточного року сума боргу з єдиного соціального внеску складає 65,6 тис. грн. та в цілому обліковується за фізичними особами – підприємцями. Сума боргу по страхових внесках становить 1,6 тис. грн.
З кожним роком відсоток добровільної сплати боржниками заборгованих сум зменшується, тому в переважній більшості доводиться вдаватися до заходів примусового стягнення. Управління Пенсійного фонду України в м.Лебедині та Лебединському районі тісно співпрацює з відділенням Державної виконавчої служби Лебединського міськрайонного управління юстиції в частині стягнення боргів за вимогами Фонду. Усього в органі ДВС знаходиться на виконанні вимог Пенсійного фонду та рішень суддів на суму 172,8 тис.грн.
Спільно з Державною виконавчою службою здійснюються заходи спрямовані на погашення заборгованості в повному обсязі. Для забезпечення результативного погашення заборгованості проведено 7 спільних нарад та здійснено 67 спільних виїздів за місцем роботи та за місцем проживання боржників з метою пошуку резервів для погашення боргу. За результатами спільних виїздів до бюджету управління надійшло 3,5 тис. грн.
Загалом, з початку року в результаті проведених правових та організаційних заходів в рахунок погашення боргу надійшло 49,0 тис. грн., в тому числі від примусового стягнення за виконавчими документами, що перебували на виконанні в органах ДВС, до бюджету Фонду надійшло 18,3 тис. грн.
Зазначена заборгованість – це не лише недоотримані Пенсійним фондом України кошти, а насамперед порушення конституційних прав застрахованих осіб на соціальний захист та втрачений страховий стаж, який так необхідний в майбутньому для призначення пенсії, адже починаючи з 1 січня 2016 року пенсія буде призначатися лише за даними персоніфікованого обліку.
Повне погашення заборгованості минулих періодів, яка виникла до передачі в Фіскальну службу є одним із пріоритетних і найбільш принципових завдань управління. Тож на його реалізацію, незважаючи на давність боргу і надалі концентруватимуться всі наявні інструменти правового поля, у тому числі в узгодженій взаємодії із державою виконавчою службою та правоохоронними органами. 
Тому звертаємось до фізичних осіб-підприємців, керівників підприємств, установ та організацій, які мають борги перед Пенсійним фондом: пам´ятайте і виконуйте не лише свій законодавчий обов´язок щодо сплати внесків за тих людей, котрі сьогодні у вас працюють, а й про громадську повагу до тих, хто колись в свій час створював для всіх нас матеріальні блага. Адже, якщо підприємство нараховує, але не сплачує кошти до Пенсійного фонду – це виглядає як позика підприємства у Пенсійного фонду коштів на вирішення власних проблем. Слід пам’ятати, що бюджет Пенсійного фонду – це кошти теперішніх пенсіонерів. Проблеми виробництва і оподаткування керівники підприємств зобов’язані вирішувати самостійно, але не за рахунок бюджету Пенсійного фонду. Вчасне перерахування коштів до Фонду – не тільки отримання права на пенсію в майбутньому, а сьогодні ще й моральний обов’язок перед своїми батьками.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *