На шляху реформ: в Лебедині відбулися громадські слухання щодо добровільного об’єднання громад

У п’ятницю,  31 липня,  відбулись ініційовані міським головою Анатолієм Трояном громадські слухання щодо можливого добровільного об’єднання територіальних громад. Мова  йшла про утворення Лебединської об’єднаної громади, до якої  мали б увійти 10 сіл та місто Лебедин як центр.

Нагадаємо, на початку березня Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Головна мета цього закону – сформувати самодостатні територіальні громади, з визначеною територією, матеріальними та фінансовими ресурсами, розвинутою соціальною інфраструктурою, спроможні виконувати функції органів місцевого самоврядування на належному рівні. Громади об’єднуються виключно на добровільній основі, тобто органи місцевого самоврядування усвідомлено приймають рішення, яке йде на користь мешканців.

Про процедуру  об’єднання, етапи адміністративно-територіальної реформи, зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, повноваження об’єднаної громади докладно присутніх ознайомив експерт Офісу реформ Сумської області Карен Агаджанов. Відповідно до вище зазначених документів повноваження об’єднаної територіальної громади будуть таким ж як і нині існуючих районів та міст обласного значення. Щоб краще розуміти суть реформи, присутніх було запрошено  переглянути презентацію «Формування спроможних територіальних громад Сумської області».

Зокрема, при створенні об’єднаної Лебединської громади, села отримають ряд переваг. Це стане можливим завдяки тому, що держава стимулює розвиток об’єднаних територіальних громад і дає їм суттєвий стимул для розвитку. Адже бюджет об’єднаної громади отримуватиме 60% податку на доходи фізичних осіб, 25% екологічного податку, 100% єдиного податку, 100% податку на майно тощо. Мешканці сіл в разі об’єднання з Лебедином отримають поліпшення в якості та своєчасності надання адміністративних  та соціальних послуг, які надаватимуться так, як в Лебедині.  В складі об’єднаної громади покращиться і стан інфраструктури.  Об’єднана громада матиме право повністю розпоряджатись власними землями та переходить на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України. Таким чином, держава сприятиме створенню самодостатніх громад, а це важлива частина процесу децентралізації країни та надання реальної ресурсної бази місцевому самоврядуванню.

–  Хочу підкреслити, що від об’єднання громад виграють не тільки села, це вплине позитивно і на нашу лебединську громаду, – підкреслила заступник міського голови Світлана Хобот. Ми провели аналіз впливу об’єднання громад на соціально-економічний розвиток наших територій. В разі об’єднання на краще зміниться ситуація з надходженнями до бюджету як сіл, так і Лебедина. Відповідно зростатиме і середньомісячний рівень доходу на душу населення. Важливим є також те, що добровільно об’єднані громади отримуватимуть відчутні державні трансферти та субвенції на свій розвиток, це передбачено Бюджетним кодексом України. Отже, є фінансова мотивація і логіка для об’єднання, і це є базисом добровільності. В разі об’єднання нова об’єднана громада матиме спільний орган місцевого самоврядування та бюджет.

1598

Далі Анатолій Троян  закликав учасників громадських слухань до конструктивної дискусії в контексті прийнятих законодавчих актів, які стосуються добровільного об’єднання, відзначивши, що на сьогодні мешканці сіл Лебединського району вже певним чином інтегровані в суспільне життя Лебедина. Багато жителів сіл працюють на лебединських підприємствах, діти відвідають міські школи, тощо. Таким чином, наразі існують усі територіальні та соціально-економічні передумови об’єднання громад.

У підсумку після тривалого обговорення, учасники громадських слухань переважною більшістю голосів (31 із 35) підтримали пропозицію міськвиконкому щодо добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст в межах 20 км відстані від міста в одну територіальну громаду з центром в м. Лебедині.

Зокрема, це  села  Бишкінської, Боровеньківської, Будильської, Калюжнянської, Курганської, Межирицької, Михайлівської, Пристайлівської, Рябушківської та Червленівської сільських рад, а також ті сільські громади, що звернуться з такою пропозицією до Лебединської міської ради.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *