Питання водопостачання – серед пріоритетів міської влади

27 липня ц.р. на черговій апаратній нараді, яку провів міський голова Анатолій Троян, йшлося про стан водопостачання у місті та підготовку КП «Водоканал» до осінньо-зимового періоду.

Підкреслюючи значимість піднятого питання, очільник міста підкреслив, що сьогодні однією з головних умов стабільного розвитку кожного населеного пункту, поліпшення добробуту і здоров’я його громадян є забезпечення якісною питною водою та послугами з водовідведення.

– Наші пріоритети – поліпшення якості питної води, підвищення рівня очищення та екологічної безпеки стічних вод, впровадження ефективних технологій, – сказав Анатолій Троян.

Про стан справ на підприємстві проінформував учасників наради директор КП «Водоканал» Микола Литовченко. Зокрема, він відзначив, що система водопостачання та водовідведення м. Лебедина – це комплекс інженерних мереж і споруд, які забезпечують безперебійне водопостачання 5900 абонентів, в тому числі мешканців та підприємств міста, відведення господарсько-побутових, виробничих стоків та їх очистку.

Джерелом господарсько-питного водопостачання є артезіанські води нижньокрейдяного горизонту, який залягає на глибині 900 м. На відміну від більшості міст України, де воду беруть переважно з поверхневих джерел, мешканцям Лебедина пощастило пити артезіанську воду. Щоденно з водного горизонту піднімається 730 м³ води.

Але є і проблеми. Це перш за все стан самої мережі, що зношена на 70% та негативно впливає на якість води. Так, для покращення якості, часткової або повної реконструкції потребують більше половини водопровідних та каналізаційних очисних споруд. Крім того, заміни на енергоощадні потребують і насосні агрегати.

1581

Значних вкладень потребують роботи на центральних очисних спорудах, що використовуються менше, ніж на половину своїх потужностей. Зокрема, підприємством вже прорахована економія від заміни окремих насосних агрегатів, що даватимуть економію електроенергії в 100 КВт год на день.

В планах підприємства на 2015 рік також ремонт резервної свердловини пров. Верстатників та роботи на очисних спорудах цього мікрорайону.

Оптимізувати роботу системи водовідведення, як вважає міський голова, підприємству допоможе під’єднання до самоплинного каналізаційного колектору ІІ черги каналізації. А це каскад багатоповерхових будинків по вул. Сумській. Реалізувати цей проект допоможуть кошти, що місто отримало від продажу гуртожитку по вул. Сумська, 102.

Не останню чергу у роботі підприємства повинні займати й можливості участі в інвестиційних проектах, що мають фінансування із міського бюджету та сприятимуть вирішенню актуальних питань роботи галузі.

Загалом, завданнями розвитку підприємства «Водоканал», за словами міського голови Анатолія Трояна, повинно стати збільшення рівня забезпеченості населення послугами з централізованого водопостачання та водовідведення, забезпечення якості  питної води відповідно до нормативних вимог, забезпечення біологічного очищення стоків, підвищення енергоефективності систем водопровідно-каналізаційного господарства, зниження рівня втрат та неврахованих витрат води, покращення  фінансового стану підприємства.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *