В Лебедині обговорили питання добровільного об’єднання громад

17 липня ц.р. Громадська рада Лебедина, на своєму засіданні, обговорила питання добровільного об’єднання громад та децентралізації. Участь у засіданні взяли також міський голова Анатолій Троян та експерт Офісу реформ Сумської області Карен Агаджанов.

Учасники Громадської ради обговорили нагальні питання загальної логіки та етапів реформи з децентралізації влади в Україні, нові повноваження та ресурсне забезпечення, що набуваються об’єднані громади в процесі реформи, їх відповідальність та підзвітність.

Надзвичайно жвава дискусія точилась також навколо питання нової архітектури місцевих фінансів, уже впроваджені та плановані новації у сфері податкового та бюджетного законодавства.

Центральним питанням обговорення було питання створення об’єднаної Лебединської територіальної громади, а саме принципів її функціонування, формування органів влади в межах ОТГ, повноваження, відповідальність та ресурсне забезпечення.

1566

Звертаючись до членів Громадської ради, міський голова Анатолій Троян наголосив: «Місцеве самоврядування – це та основа, яка дасть можливість нашій країні змінитися. Ми готові до змін, але змін виважених, мудрих та корисних для розвитку громади Лебедина і України загалом. Ми маємо не лише розуміти які зміни нас чекають, а й доступно довести їх суть до кожного мешканця, і це буде зовсім непросто».

В ході обговорення члени Громадської ради також окреслили свої бачення та висловили пропозиції стосовно подальшого територіального устрою об’єднаної Лебединської громади. Наголошувалося на тому, що громади, які виступають з ініціативою щодо об’єднання декількох громад із центром у Лебедині, повинні обґрунтовувати свої пропозиції, враховуючи наявні фінансові ресурси, розвиток інфраструктури, економічні та історичні аспекти.

1568

Експерт Офісу реформ Сумської області Карен Агаджанов інформував про те, які права, обв’язки матиме територіальна громада у разі об’єднання, як зміняться надходження в місцевий бюджет та куди використовуватимуться кошти. Він зазначив, що ключовим моментом реформи є значне розширення повноважень громади.

Заступник міського голови Світлана Хобот повідомила про підготовку ініціативи щодо добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст в межах 20 км відстані від Лебедина, що передбачає Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (розпорядження міського голови від 16.06.2015 року № 98-ОД розміщено на офіційному сайті).

Зокрема, ініціюється добровільне об’єднання територіальних громад  сіл  Бишкінської, Боровеньківської, Будильської, Калюжнянської, Курганської, Межирицької, Михайлівської, Пристайлівської, Рябушківської та Червленівської сільських рад в Лебединську  територіальну громаду з центром у місті Лебедині.

Громадська рада міста одноголосно підтримала цю ініціативу, відзначивши про необхідність розгляду пропозицій від інших сільських рад району, якщо вони надійдуть.

Загалом міська Громадська рада стала ще одним дискусійним майданчиком в процесі громадського обговорення питання впровадження адміністративної реформи.

1570

Серед інших питань, розглянутих на засіданні, голова ради Надія Антипенко та член ради Дмитро Коваленко доповіли про ініціативу громадськості у боротьбі із смородом, причиною якого є виробнича діяльність ТОВ «Еко-енергія» (село Будилка Лебединського району). Зокрема, 16 липня ц.р. на запрошення Громадської ради в місті була знімальна група ТРК «Відікон», що відзняла відповідний сюжет.

Відеосюжет ТРК “Відікон” про ситуацію зі смородом в місті Лебедині

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *