У Лебедині триває боротьба з незаконною торгівлею

Питання боротьби із несанкціонованою торгівлею в Лебедині знаходиться на постійному контролі міської влади. За підтримки працівників правоохоронних органів, а також фахівців групи Управління Державної Служби охорони при УМВС України в Сумській області, в місті постійно про­во­дяться за­хо­ди з про­ти­дії не­за­кон­ній тор­гів­лі та ви­яв­лен­ню місць її здій­с­нен­ня.

Проте, до цього часу вона не давала ефективних результатів, адже є попит від лебединців на товари «з рук». У свою чергу, жителі міста ризикують здоров’ям, а продавці реалізують їм продукти без дозвільних документів, не сплачують податків та не мають узгоджених висновків у Держсаепідслужбі. Тому влада міста просить городян бути свідомими та обирати якісні продукти, які мають усі необхідні документи.

Що­дня в Лебедині про­во­дять­ся рей­ди за ад­ре­са­ми, де про­цві­тає не­сан­к­ці­о­но­ва­на тор­гів­ля. Сьо­год­ні най­біль­ша ува­га при­ді­ля­єть­ся території навколо міського продовольчого ринку та на центральній площі. Тор­гів­ців-сти­хій­ни­ків спо­чат­ку по­пе­ред­жа­ють про мож­ли­ві на­слід­ки їх ді­яль­нос­ті. Ігно­ру­ван­ня та­ких по­пе­ред­жень при­зво­дить вже до кон­к­рет­ної від­по­ві­даль­нос­ті.

Зокрема, при­хиль­ни­ки тор­гів­лі «з рук» об­лю­бу­ва­ли міс­ця біля входу-виходу на продовольчий ринок та тротуар біля швейної фабрики. Тут спів­ро­біт­ни­ки лебединського відділення Управління Державної Служби охорони при­тя­гу­ють до від­по­ві­даль­нос­ті ре­алі­за­то­рів “сти­хій­нї торгівлі” з про­да­жу про­дук­тів хар­чу­ван­ня – пиріжків, овочів, цукру, борошна, а також концентрованих кормів для тварин і квітів.

Як відзначає міський голова Анатолій Троян «Ми щодня бачимо, що машини стоять на тротуарі і люди не можуть пройти. Центральна частина міста починає перетворюватися в базар, де без будь-яких дозволів ведеться торгівля і стоять машини з яких ведеться незаконна торгівля».

На останній апаратній нараді міський голова також зазначив, що правоохоронці повинні виконували свої прямі обов’язки і працювати ефективно. «Я гостро ставлю питання працівникам міліції: в місті повинен бути порядок, в тому числі порядок на ринку та на території біля нього».

Найкращим виходом із ситуації, на думку міської влади, могло б бути добровільне входження підприємців у ринок, де, за словами його керівника Дмитра Морозова, є вдосталь вільних місць, в тому числі у металевих бутиках, на відкритих столах та інших місцях. При цьому вартість ринкових послуг за один день торгівлі на ринку складає всього 6 (шість) грн.

На жаль, досягти компромісу в цьому питанні дуже важко, ще важче пояснити активний супротив підприємців та їхнє небажання вести цивілізовану торгівлю. Тож, останнім інструментом впливу на таких підприємців є складання адміністративних протоколів про правопорушення та проведення відповідних рейдів фахівцями групи Управління Державної Служби охорони при УМВС України в Сумській області.

Нагадаємо, згідно зі статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за якою, як правило, складаються протоколи, на порушників чекає штраф від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 340-1360 гривен, для громадян, та від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 850-1700 гривень, для посадових осіб (підприємців).

Цього тижня за результатами проведених рейдів складено 7 адміністративних протоколів по фактам самовільного встановлення торгівельної точки для продажу пиріжків, цурку, концентрованих кормів, овочів, квітів, а також виписані приписи та попередження. Складені протоколи будуть розглянуті 09 липня ц.р. на засіданні адміністративної комісії при виконавчому комітеті Лебединської міської ради.

Починаючи з цього тижня, подібні рейди проходять мало не щодня, і як відзначає начальник Державної служби охорони Володимир Литвиненко, робота в даному напрямку буде продовжуватися і надалі. Крім того законодавчих обмежень на кількість складених адміністративних протоколів не має, і такі протоколи можна складати щодня до моменту усунення факту правопорушення.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *