Порядок приймання документів для призначення пенсії

Чи мають право місцеві органи Пенсійного фонду прийняти від особи заяву на призначення пенсії, якщо надається неповний пакет документів?

Під час прийому документів для призначення чи перерахунку пенсій працівники управлінь Пенсійного фонду України діють згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1 (зі змінами).

Згідно з цим Порядком звернутися за призначенням пенсії особа може в будь-який час після виникнення права на пенсію або не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку (п. 1.6).

Днем звернення за призначенням пенсії вважається день прийняття органом, що призначає пенсію, відповідної заяви.

Якщо заява пересилається поштою (крім випадків призначення (поновлення) пенсій), днем звернення за пенсією вважається дата, що зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

У разі якщо до заяви про призначення пенсії додані не всі необхідні документи, орган, що призначає пенсію, письмово повідомляє заявника про те, які документи необхідно подати додатково, про що в заяві про призначення пенсії робиться відповідний запис. Якщо вони будуть подані не пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за призначенням пенсії вважається день прийняття заяви про призначення пенсії або дата, зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

За бажанням особи, якщо поданих документів достатньо для визначення права особи на призначення пенсії, пенсія призначається на підставі таких документів. При надходженні додаткових документів у визначений строк (не пізніше від трьох місяців) розмір пенсії переглядається з дати призначення. У разі надходження додаткових документів пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність їх подання пенсія перераховується зі строків, передбачених ч. 4 ст. 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (п. 1.7 Порядку).

Отже, працівники регіональних управлінь Пенсійного фонду України приймають від особи заяву на призначення пенсії та документи, які дають право на пенсію, і повідомляють майбутнього пенсіонера про перелік документів, які йому потрібно подати додатково впродовж трьох місяців.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *