Легалізація праці – основний чинник соціального захисту населення

Проблема легалізації заробітної плати та зайнятості населення міста та району залишається актуальною. Усвідомлюючи важливість цієї проблеми, більшість роботодавців працюють у законодавчому полі, але є й такі, які, намагаючись отримати якомога більший прибуток, ухиляються від сплати податків, використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та пропонують заробітну плату “в конвертах”. Порушення трудового, пенсійного та податкового законодавства призводить до обмеження конституційних прав громадян.

Відповідно до Конституції України, людина, її життя та здоров’я, честь та гідність, недоторканість визнаються найвищими соціальними цінностями. Кожна людина має право на працю, тобто можливість заробляти собі на життя роботою, яку вона вільно обирає.

1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2014 року № 77-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» (далі – Закон №77), яким внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464), а саме: відповідно до цього Закону з 1 січня ц.р. сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу за місяць, у якому отримано дохід.

Проблема легалізації заробітної плати та зайнятості полягає насамперед у тому, що самі працівники не поспішають повідомляти про факти порушення трудового законодавства відповідні органи та дозволяють роботодавцям порушувати їх права. На даний час у працівників є багато можливостей дізнатись про сплату коштів за них та чи дійсно особа оформлена офіційно. З цією метою можна завітати до управління Фонду або скористатись послугами веб-порталу Пенсійного фонду. Користувачі веб-ресурсу  мають доступ до індивідуальних відомостей з системи персоніфікованого обліку, виписок з пенсійних справ тощо.

Відповідально до цього питання мусять поставитися самі роботодавці, не порушувати Закон, оформляти належним чином трудові відносини з найманими працівниками. Варто не забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків є грубим порушенням Законів України, які передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність. Тому, самі громадяни мають стати на захист своїх прав, вимагаючи офіційного оформлення трудових відносин, адже тільки в такий спосіб можна отримати гідне забезпечення на схилі літ, про це варто пам’ятати.

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *