Ажіотаж на продовольчому ринку. Коментар міської влади

Останній тиждень зими вніс в життя людей потрясіння та певні хвилювання. Споживчий ринок нашого міста та і всієї країни перетворився у суцільну заміну ярликів та цінників на заправках, в магазинах продовольчих і не продовольчих товарів.

У телефонних розмовах та при зустрічах мешканці Лебедина звертаються до представників влади з проханням вплинути  на  різке  зростання  цін  на  товари  і  послуги. Тож, виконавчий комітет  Лебединської міської ради  надає наступну інформацію  щодо  діючого  порядку державного  контролю за  цінами.

Відповідно до Закону України «Про ціни та ціноутворення» політика ціноутворення є складовою частиною загальної економічної і соціальної політики держави.

Державний  контроль  за  цінами  здійснюється  при  встановленні  і  застосуванні державних фіксованих та регульованих цін і тарифів. Щодо сфери дії вільних цін контролюється правомірність їх застосування (зокрема, шляхом декларування) та  додержання  антимонопольного  законодавства.

Фіксовані та регульовані ціни і тарифи застосовуються на ресурси, які справляють визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін в країні, а також на товари і послуги, що мають вирішальне соціальне значення. Реалізація державної політики цін в Україні забезпечується Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.96 №1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» визначено повноваження органів виконавчої влади  та  перелік  товарів і послуг  щодо яких  застосовуються фіксовані (регульовані)  ціни ( тарифи).  Зокрема,   обласні державні адміністрації встановлюють граничні торговельні націнки та нормативи  рентабельності для відповідних товарів, продукції та послуг.

Сумською обласною державною адміністрацією, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 28.05.2008  №342 «Про державне регулювання цін і тарифів та внесення змін до деяких розпоряджень голови обласної державної адміністрації» в області здійснюється державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування шляхом встановлення граничних торгівельних надбавок та визначений їх перелік. Відповідно даного розпорядження  суб’єкти підприємницької діяльності при реалізації  хліба з борошна пшеничного, житнього різних ґатунків та їх суміші, хліба і хлібобулочних виробів діабетичного харчування, борошна пшеничного та житнього, макаронних виробів (крім виробів швидкого приготування), круп (крім виробів швидкого приготування), цукру –  піска (крім рафінаду), олії соняшникової, молока питного незбираного жирністю до 2,5% включно, без наповнювачів, короткотермінового зберігання терміном до 7 діб включно (крім біопродукції), сиру жирністю до 9% включно, без наповнювачів (крім сиру твердого та плавленого), сметани жирністю до 20% включно, масла вершкового жирністю до 72,5% включно, без наповнювачів (крім масла топленого), яєць курячих, ковбасних виробів  варених (крім вищого ґатунку),  яловичини, свинини, м’яса птиці (кури) повинні  застосовувати  в межах не більше  10 – 15 відсотків  торговельних надбавок.

Механізм декларування суб’єктами господарювання зміни оптово-відпускних цін на борошно пшеничне вищого, першого і другого сорту, борошно житнє обдирне, крупи гречані, яловичину, свинину, м’ясо птиці (тушка), ковбасні вироби варені, крім вищого сорту, молоко коров’яче питне (пастеризоване, фасоване у плівку), сир кисломолочний з вмістом жиру до 9 відсотків, сметану з вмістом жиру до 20 відсотків, масло вершкове з вмістом жиру до 72,5 відсотка, яйця курячі, цукор-пісок, олію соняшникову  визначений  у  Постанові Кабінету Міністрів України від 17.10.2007 року № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни ціни на продовольчі товари».

Декларуванню підлягають зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, зазначені даному Порядку, у разі, коли такі ціни збільшуються протягом місяця більш як на 1 відсоток. На ці зміни виробником та суб’єктом, який займається реалізацією таких товарів, складаються окремі декларації за формами, визначеними Порядком №1222.

Контроль за  додержанням  державної  дисципліни цін  здійснюють  спеціальні  органи – державні  інспекції   з  контролю за  цінами при  Міністерстві  економіки  та  органи  антимонопольного  комітету.

За  порушення  державної  дисципліни цін  до  суб’єкта  господарювання  застосовуються  такі  санкції: вилучення  всієї  не обгрунтовано   отриманої суб’єктом  суми  виручки  в  доход бюджету, накладення  штрафу у  двократному  розмірі   не обгрунтовано   отриманої   суми  виручки   в позабюджетні  фонди  відповідних  місцевих рад.

На сьогодні  діє  обмеження  щодо  проведення  перевірок, Кабінет  Міністрів України  прийняв Постанову №408 від  13.08.14 року «Питання запровадження  обмежень  на  проведення  перевірок державними інспекціями та  іншими  контролюючими  органами»,  якою  установив, що  проведення  перевірок  здійснюється  шляхом  прийняття  відповідного  розпорядження.

         Виконавчий  комітет  Лебединської  міської  ради  звертається  до  всіх суб’єктів  господарювання  та  наголошує, що обмеження  щодо  проведення  перевірок  тимчасові і  не  звільняють від  відповідальності  за   порушення  державної  дисципліни  цін.

Безпідставне зростання цін,  а  особливо  на  товари і послуги, що мають вирішальне соціальне значення свідчить  про   отримання суб’єктами господарювання незаконних доходів, що призводить  до  порушень, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України.

Відділ торгівлі, побутового обслуговування і захисту прав споживачів

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *