ПАМ’ЯТКА з питань цивільного захисту

Єдиний телефон екстреної допомоги населенню: 112
Оперативна диспетчерська служба ДСНС: 101 або 22-52-05
Оперативний черговий департаменту цивільного захисту населення Сумської ОДА: 22-11-89
Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Сумської міської ради: 61-19-02
Сумська міська рятувально-водолазна служба: 22-04-10
Сумська обласна рятувально-водолазна служба: (0542) 22-51-07

Кодекс цивільного захисту України регулює відносини, пов’язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, функціонуванням єдиної державної системи цивільного захисту, та визначає повноваження органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, права та обов’язки громадян України, іноземців та осіб без громадянства, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності.

Цивільний захист – це функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.

Надзвичайна ситуація – обстановка на окремій території чи суб’єкті господарювання на ній або водному об’єкті, яка характеризується порушенням нормальних умов життєдіяльності населення, спричинена катастрофою, аварією, пожежею, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, застосуванням засобів ураження або іншою небезпечною подією, що призвела (може призвести) до виникнення загрози життю або здоров’ю населення, великої кількості загиблих і постраждалих, завдання значних матеріальних збитків, а також до неможливості проживання населення на такій території чи об’єкті, провадження на ній господарської діяльності.

 Стаття 20. Завдання і обов’язки суб’єктів господарювання

1. До завдань і обов’язків суб’єктів господарювання у сфері цивільного захисту належить:

1) забезпечення виконання заходів у сфері цивільного захисту на об’єктах суб’єкта господарювання; …

5) створення об’єктових формувань цивільного захисту відповідно до цього Кодексу та інших законодавчих актів, необхідної для їх функціонування матеріально-технічної бази і забезпечення готовності таких формувань до дій за призначенням; …

8) здійснення навчання працівників з питань цивільного захисту, у тому числі правилам техногенної та пожежної безпеки; …

11) проведення об’єктових тренувань і навчань з питань цивільного захисту; …

Постанова КМ України від 26 червня 2013 року № 444 „ Про затвердження  Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях ”

п.5. Навчання населення складається з:

навчання безпосередньо на підприємствах, в установах та організаціях;

навчання за межами підприємств, установ та організацій керівного складу і фахівців з питань цивільного захисту та пожежної безпеки;

практичної підготовки під час проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту;

навчання під час здобуття відповідного освітнього рівня у навчальних закладах системи освіти;

самостійного вивчення інформації про дії в умовах надзвичайних ситуацій.

п.6. Навчання працюючого населення здійснюється безпосередньо на підприємстві, в установі та організації згідно з програмами підготовки працівників до дій у надзвичайних ситуаціях, а також під час проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту.

п.10. Навчання працівників на підприємстві, в установі та організації здійснюється шляхом:

курсового навчання, що передбачає формування навчальних груп і здійснюється в навчальних класах або на об’єктах навчально-виробничої бази підприємства, установи та організації;

індивідуального навчання, що передбачає вивчення теоретичного матеріалу самостійно та у формі консультацій з керівниками навчальних груп або іншими особами.

Навчальні групи комплектуються переважно з працівників, що входять до складу спеціалізованих служб і формувань цивільного захисту.

На підприємствах, в установах та організаціях із чисельністю працівників 50 і менше осіб навчання може здійснюватися шляхом проведення інструктажів за програмою загальної підготовки працівників, які проводяться особами з питань цивільного захисту, призначеними в межах штатної чисельності суб’єкта господарювання.

Постанова КМ України від 23 жовтня 2013 р. N 819 „ Про затвердження Порядку проведення навчання керівного складу та фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту

п.19. Функціональне навчання суб’єктів господарювання проводиться за контрактом за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб.

Наказ МВС України від 11.09.2014 № 934 „ Про затвердження Порядку організації та проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту

п.1.8. За організацію та проведення таких навчань і тренувань відповідають керівники підприємств, установ, організацій.

п.2.2. Навчання проводяться на завершальному етапі трирічного періоду об’єктової підготовки з цивільного захисту працівників після того, як вони оволодіють у повному обсязі теоретичним матеріалом відповідних програм підготовки населення до дій у надзвичайних ситуаціях. Для підготовки і проведення навчання не пізніше ніж за 45 днів до його проведення керівником підприємства, установи, організації видається наказ

 ПРОГРАМА ЗАГАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ ПРАЦІВНИКІВ ДО ДІЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ затверджена наказом ДСНС України від 06.06.2014р. № 310 у редакції наказу ДСНС України від 08.08.2014р. № 458

п.6.1. Перевірку засвоєння працівниками змісту Програми рекомендується проводити комісійно із залученням фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту.

п.6.2. Перевірку знань за змістом Програми рекомендується проводити шляхом тестування або заліку в усній або письмовій формі.

п.7.1. Для забезпечення проведення навчання за Програмою використовується матеріально-технічна база підприємства, установи та організації.

Наказ МВС України від 29.05.2014 № 523 „ Про затвердження Типового положення про територіальні курси, навчально-методичні центри цивільного захисту та безпеки життєдіяльності

п.4.4. Спеціальна підготовка осіб, які залучаються підприємствами, установами, організаціями до проведення інструктажів, навчання і перевірки знань з питань цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки, здійснюється Територіальними курсами, Центрами на контрактній основі з підприємствами, установами, організаціями шляхом проведення короткострокових навчальних курсів у групах чисельністю від 5 до 30 осіб.

Ввімкнення сирен, а також інших встановлених сигнальних пристроїв (переривчастих гудків) означає сигнал цивільного захисту „УВАГА ВСІМ !!!”.  За цим сигналом населення має негайно ввімкнути телевізор або радіо, прослухати мовне повідомлення та діяти згідно отриманих вказівок.

У разі виявлення вибухонебезпечного предмету або застарілих боєприпасів:

Необхідно обережно відмітити місце знахідки, не торкаючись її. По можливості залиште біля неї спостерігача. Терміново зателефонуйте про місце небезпечної знахідки за номерами 101, 22-52-05, 102. В жодному разі не чіпайте небезпечну знахідку, тим більше, не намагайтеся її знешкодити!

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *