Легалізація зайнятості: проблеми та шляхи вирішення

У нинішніх кризових умовах актуальною проблемою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах», здійснення заходів з недопущення випадків нелегальної зайнятості населення та реалізація гарантій оплати праці.

На жаль, чимало лебединців доволі толерантно ставляться до «тіньової» зайнятості і такої ж заробітної плати. Проте, наймаючись на роботу, громадянам слід пам’ятати, що зазначені явища – це тимчасове благо, яке має негативні наслідки перш за все для самого працівника:

  • позбавляє можливості отримати гідну пенсію у майбутньому;
  • відсутні гарантій на безпечні, здорові умови праці, відпочинок, оплату лікарняного, страхових виплат у разі нещасного випадку на виробництві чи профзахворювання, допомоги по безробіттю, тощо.

Тож, сьогодні одним із пріоритетних завдань, що стоять на порядку денному перед в Україні є легалізація заробітної плати. Саме тому, 28.12.2014 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» № 77-VII внесені зміни до КЗпПУ, що набули чинності з 01.01.2015 року.

Згідно внесених змін до статті 265 КЗпПУ «Відповідальність за порушення законодавства про працю»  юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

  • фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;
  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення;
  • порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абзацами другим – четвертим частини другої цієї статті – у розмірі мінімальної заробітної плати.

Штрафи можуть бути накладені центральним органом виконавчої влади, зазначеним у частині четвертій цієї статті, без здійснення заходу державного нагляду (контролю) на підставі рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору, та встановлення періоду такої роботи чи роботи на умовах неповного робочого часу в разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, в установі, організації.

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Також не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків i зборів є грубим порушенням Законів України, яке підпадає під адмiнiстративну та кримінальну відповідальності.

Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат.

Змусити  роботодавців  чесно  платити   найманим  працівникам  зароблені  гривні можуть лише  самі  працівники. Цей  метод на  сьогодні є найдієвішим  у  боротьбі із  зарплатами в  «конвертах».

Повідомляємо, що  з  приводу  надходження  пропозицій неофіційного працевлаштування та  «тіньових»   заробітків можна  звертатись  за  телефонами  Лебединської  міської  ради: (05442)  2-14-92, (05442) 2-18-64.


Управління праці та соціального захисту

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *