Українська хата – рушниками багата

У художньому музеї ім. Б.К. Руднєва відкрилася виставка стародавніх українських рушників.

Виставка «Українська хата – рушниками багата», що презентує яскраву сторінку української культури, відкрилася в нашому місті завдяки колишньої завідуючої етнографічного музею з м. Ясинувата Донецької області Тетяни Склярової. В експозиції представлені шістдесят сім українських рушників від початку ХІХ до середини ХХ століття, що демонструють характерні особливості  різних регіонів України – Сумщини, Полтавщини, Харківщини, Поділля, Чернігівщини та, звісно, Донеччини.

Український рушник – є відбиттям культурної пам`яті народу, розповідає Тетяна Склярова, в його узорах збереглися давні магічні знаки та образи «родинного дерева», «берегині», символіка кольорів. Україна – це чи не єдина країна в світі, де рушникові надається величезне значення. Життя українця рушник супроводжував від народження  та аж до смерті, використовувався як атрибутом обрядовості так і побуті. У кожному регіоні  складалися свої особливості народного виконання рушника, які проявляються у самій композиції зображення, колірній гаммі, засобах шитва.

Серед широкого розмаїття колекції, привертають увагу поліські ткані рушники, кролевецькі рушники, рушники середньої Наддніпрянщини, полтавські ткані та вишиті рушники, слобожанські рушники об’ємного ткання, подільські та гуцульські ткані рушники. Про кожен з них, його історію, символіку та орнамент Тетяна Андріївна готова розповідати годинами, і така розповідь нікого не втомлює. Адже з перших хвилин видно, що це справа якою із задоволенням займається Тетяна Андріївна вже багато років.

20 січня ц.р.  відвідувачі музею мали можливість не тільки першими побачити виставку, а й дізнатися багато нового та цікавого про український рушник, що є символом долі українського народу та «путівником», який слугує оберегом та допомагає людині долати кризові моменти у житті.

Привітали Тетяну Склярову та подякували за цікаву розповідь друзі, почесні гості, любителі мистецтва та історії, музейні працівники. Слова захоплення цього дня звучали на адресу Тетяни й від секретаря міської ради Людмили Химич, яка відзначила унікальність колекції рушників та можливість познайомитися з нею всім лебединцям.

Виставка діятиме в музеї наступні 2 місяці.

[layerslider id=”27″]

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *