Депутати прийняли бюджет Лебедина на 2015 рік

16 січня ц.р. після тривалих обговорень, депутати міської ради прийняли на позачерговій 58-й сесії, бюджет за яким Лебедин житиме у 2015 році. Бюджет міста ухвалили після кількох надзвичайно напружених тижнів роботи. Його особливістю є те, що цьогоріч держава не передбачила дотації вирівнювання, а усі бюджетні призначення мають бути рівномірно розділені на цілий рік.

За словами начальника міського фінансового управління, цього року у Лебедині поменшає надходжень від податку із доходів фізичних осіб: адже якщо торік місто отримувало 75% цього податку, то тепер — 60%, а це — мінус 3 млн. 438,7 тис. гривень. Також місто втратило 241 тис. грн. збору за здійснення окремих видів підприємницької діяльності, 439,6 тис. грн. єдиного податку та 65,9 тис. грн.. транспортного збору.

І навряд чи цю «діру» перекриють два нові податки, які отримуватиме місто. Так, згідно зі змінами до Бюджетного і Податкового кодексів, на місцях отримуватимуть податок на нерухомість і кошти від акцизного збору з реалізації пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та нафтопродуктів. Але згідно порядком обрахування і сплати податку, у цьому році Лебедин не отримає податку на нерухомість. Надходження почнуться тільки з 2016 року. Друге — акцизний збір. Від нього Лебедин має отримати 2 млн. 667,3 тис. ривень.  При цьому загальне скорочення надходжень від вилучених податків у 2015 році складає 1 млн. 443,3 тис. грн.

Згідно зі змінами, у цьогорічному бюджеті зникають поняття «1-ий і 2-ий кошик», а єдиний податок, який досі йшов до бюджету розвитку (за рахунок якого ремонтувалися дороги), тепер поповнюватиме загальний фонд міста, з якого фінансують міські програми.

0226

Для Лебедина передбачені освітня і медична субвенції. Це — також новації: субвенції — цільові, тож, перерозподілити у якийсь спосіб кошти — неможливо. За державні гроші місто не може планувати капітальних видатків, лише — поточні (заробітна плата, енергоносії, харчування тощо). Але коштів все одно не вистачає.

Загалом міський бюджет на 2015 рік затверджений в обсязі 93 млн. 124,3 тис. грн., в т.ч. 24 млн. 117,6 тис. грн. власних надходжень, 64 млн. 473,3 тис. грн. субвенції з Державного бюджету, 4 млн. 533 тис. грн. – базова дотація, ін.

При обрахунку бюджету жодній галузі, запевнив міський голова Анатолій Троян, фінансування не «врізали», а деяким — навіть збільшили.

0224

Серед інших питань порядку денного депутати також прийняли Програму соціально-економічного розвитку м. Лебедина на 2015 рік, а також передали видатки на утримання об’єктів спільної власності, зокрема – водолазно-рятувальної станції в місті Суми.

Закриваючи першу у 2015 році сесію, міський голова Анатолій Троян подякував депутатам та всім жителям міста за роботу та відзначив, що ми пережили дуже важкий рік. «Думаю, що 2015 рік буде не менш напруженим. Треба мобілізувати всі зусилля, щоб ми могли справитися з тими викликами, які сьогодні перед нами ставить час», підсумував міський голова.

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *