ЯК ЖИЛИ І З ЧИМ ПІДЕМО У 2015 РІК?

Звітувати про зроблене, відповідати за обіцяне, дбати про майбутнє… Лебединський міський голова Анатолій Троян підсумовує рік, що минає.

2014 був непростим для долі України, часом суттєвих змін, як для українців, так і для лебединців, зокрема. Зміни відбувалися в усіх сферах суспільного життя. Політичні процеси накладали відбиток на економіку, і сьогодні Лебедин прагне зберегти та зміцнити власні досягнення, щоб потім мати основу для зростання. Хоча як країна, так і наше місто переживає нині об’єктивні труднощі, пов’язані з військовими діями на Сході країни.

– Сьогодні усі українці прагнуть допомогти військовослужбовцям, підтримати вимушених переселенців, що змушені покинути свої помешкання і шукати захисту далеко за межами своїх міст і домівок. Це людське почуття доброти підтримки та милосердя притаманне всім українцям, і без сумніву – лебедицям. Тож, Анатолію Григоровичу можете розповісти, що зробили жителі нашого міста для допомоги Збройним Силам України та вимушеним переселенцям?

 

– Так, дійсно, здається немає жодної людини, яка залишилася б осторонь подій, що відбуваються в нашій державі. Кожен намагається поділитися часточкою свого великого українського серця із тими, хто стоїть на її захисті.

Сьогодні Збройні Сили України потребують особливої підтримки від усіх верств населення з різних регіонів нашої Батьківщини. І в цьому питанні наш Лебедин не стоїть осторонь. Ще з березня 2014 року влада міста, промислові підприємства, установи, організації та тисячі лебединців — патріотів України продовжують підтримувати Збройні Сили України.

За цей час лебединці зібрали та направили до військових частин гуманітарних вантажів (камуфльована форма одягу, бронежилети, електро- та радіостанції) більш, ніж на 300 тисяч гривень.

З бюджету міста було виділено 40 тис. грн. для придбання бронежилетів, амуніції та іншого спорядження нашим землякам – лебедицям, що захищають суверенітет та територіальну цілісність України на Сході країни. Під час благодійних акцій, що відбулися під час відзначення 360-річчя міста Лебедина вдалося зібрати, близько, 20 тис. грн., що також використані на підтримку Збройних Сил України.

Ще понад 150 тис. грн. зібрали для потреб Збройних Сил України лебединці під час акції, що була організована громадськими формуваннями в березні-квітні 2014 року на площі Інтернаціональній. Крім того, лебединці щоденно підтримують Всеукраїнську акцію «Підтримай Українську армію» за допомогою дзвінків на єдиний мобільний номер «565».

0143

Та головне, що окрім бронежилетів, одягу і спорядження, що передало місто на потреби Збройних Сил, там на Сході України, плечем до плеча стоять за Україну й понад 50 лебединців, яких призвали до війська або які постали добровільно на захист своєї Батьківщини. Нажаль, були і втрати. У вересні місяці ми попрощалися з 20-річним, молодшим сержантом 9-ї батареї 27-го Сумського реактивного артполку, випускником ЗОШ №5 – Богданом Брисенком, який віддав життя, виконуючи військовий обов’язок, а в жовтні 2014 року провели в останню путь учасника АТО Олександра Нестеренка.

Це гірка втрата, не тільки горе для рідних і близьких – це ще й  біль для всього міста. І я сподіваюся, що в 2015 році прийде мир на нашу землю, і нам більше не доведеться хоронити своїх земляків.

0141

Ще рік тому ніхто б не міг уявити скільки можуть зробити наші городяни для допомоги іншим, скільки доброти у них в серці. А сьогодні вони це просто роблять, доводячи, що Лебедин, справді – місто добрих людей. Адже важко уявити скільки людяності і добра в наших городянах. Так, за останні пів року майже всі мешканці нашого міста відгукнулися не лише на потреби мобілізованих земляків і їх сімей, а й з відкритим серцем допомагають переселенцям зі Сходу України.

У найважчі місяці проведення АТО, в нашому місті проживало 73-є вимушених переселенців, в тому числі 22 у гуртожитках педагогічного училища та ВПУ лісового господарства, інші – у сім’ях родичів та знайомих. Серед них 43 дітей: 36 – школярі, які пішли до школи у нашому місті, а також 7 дошкільнят, що виховиються у дитячих садочках. У цих закладах діти забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням.

Також лебединці-учасники антитерористичної операції на Донбасі і їхні сім’ї звільнені від оплати комунальних послуг. Відповідне рішення було прийняте на сесії Лебединської міськради у серпні 2014 року.


– Тепер повертаючись до ситуації в місті, скажіть «Настільки торкнулися економічні проблеми нашого міста? Як лебединські підприємства переживають складні часи?

– Говорячи без прикрас – дуже важко. Промисловий комплекс Лебедина у 2014 році працює в умовах скорочення попиту на продукцію, втрати ринків збуту (розуміємо, що це Крим, Донецька та Луганська області, Росія), нестачі обігових коштів через зменшення реалізації, обмеженої можливості використання кредитних ресурсів, зростання цін на сировину та енергоресурси.

Але при всіх цих обставинах, обсяги виробництва промислової продукції за підсумками січня-листопада збільшилися порівняно з відповідним періодом минулого року не тільки не зменшилися, а навіть зросли – на символічний 1%. За підсумками року також очікується, що зростання виробництва буде складати в межах 1%.

Упродовж 11 місяців підприємства міста реалізували промислову продукцію на суму 102,4 млн. грн. при тому. За межі України лебединські виробничники, за І півріччя 2014 року, реалізували продукції на понад 20 млн грн. Найбільше експортували продукції підприємства машинобудування, продуктів вторинної переробки нафтопродуктів, текстильного виробництва, виробництва одягу, тощо.

0139

Успішно в 2014 році працюють ТОВ «Укртранспневматика» (директор – Олександр Огієнко), ДП «Лебединський моторобудівний завод» (директор – Олег Богатирьов), ТОВ «Лебединський нафтомаслозавод» (директор Євген Жданов), ТОВ «Леол-LP» (директор Петро Батог), ВАТ «Лебединська меліоративна станція» (директор Віталій Шапочников), ТОВ «Крук» (керівник – Валерій Чалий) та ТОВ «Лебединські ковбаси» (керівник – Олександр Андрєєв).

Попри труднощі фінансово-господарської діяльності, підприємства міста продовжують вкладати кошти у власний розвиток: закупати сучасне обладнання, відкривати нові торгові точки, здійснювати реконструкції виробничих потужностей та освоювати випуск нових видів продукції.

Але крім досягнень, є ще й проблеми, що ускладнюють роботу промислового комплексу Лебедина. Серед них: повільна адаптація ключових підприємств міста до нових ринкових умов, висока енергоємність виробництва, наявність контрафактних товарів на ринку, що призводить до низької конкурентоздатності випущеної продукції. Крім того, затримки з відшкодуванням ПДВ у зв’язку зі складною ситуацією в країні вимивають наявні оборотні кошти підприємств.

На жаль, більшість проблем промислових підприємств знаходиться поза межами компетенції міської влади. Для вирішення цих питань необхідні стабілізація ситуації в Україні, суттєві інвестиції в оновлення виробництва, доступні кредитні ресурси, посилення митного контролю за ввезенням товарів на територію України.


– Робота промисловості впливає й на рівень заробітної плати в
Лебедині. Як змінилися доходи населення у 2014 році?

– Середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника за підсумками 9 місяців становила 2241 грн., що лише на 0,3% більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Проблемною також залишається наявна заборгованость із заробітної плати. Станом на 1 грудня вона становить1 млн. 123,3 тис. грн. Таке зростання зумовлене, перш за все, нестабільною економічною та політичною ситуацією в державі.

По-суті, єдиним підприємством-боржником в місті є ПАТ дослідно-експерементальний завод «Темп». На цьому підприємстві виникли проблеми із поставкою продукції на східні ринки.

Питання виплати заробітної плати належить до особливо важливих, оскільки саме податок із доходів фізичних осіб продовжує залишатися основним джерелом наповнення міського бюджету.


– Переходячи до бюджету, розкажіть будь-ласка яка ситуація із його виконанням у 2014 році? Чи вдалося досягти планових показників?

– За 11 місяців 2014 року загальний обсяг міського бюджету за доходами склав майже 76,9 млн. грн. Досягнуто приросту до відповідного показника минулого року на 12,1%, або на 8,3 млн. грн., причому збільшувались як обсяги власних надходжень (на 3,6%), так і трансферти з державного та обласного бюджетів (на 13,9%).

Податку на доходи фізичних осіб, що продовжує займати домінуючу позицію в ресурсному забезпеченні міського бюджету, отримано майже 15,2 млн грн., що на 2% більше порівняно з відповідним періодом 2013 року.

У 2014 році продовжена тенденція щодо зростання обсягу бюджету розвитку майже на 17,5%, або на 0,4 млн грн. (із 2,3 млн грн. за січень-листопад 2013 року до 2,7 млн грн. за 11 місяців 2014 року). Це досягнуто завдяки відповідному зростанню надходжень єдиного податку на 11,6%.

Також слід зазначити, що впродовж року всі без виключення розпорядники коштів міського бюджету дотримувались жорсткого режиму економії бюджетних коштів та посилення фінансово-бюджетної дисципліни. Завдяки проведеній роботі, у тому числі й відпусткам за власний рахунок, незабезпеченість коштами на оплату праці працівникам закладів освіти, культури, соціального захисту вдалося скоротити на 3,2 млн грн.


– 
Як спрацювала житлово-комунальна сфера? Чи все із запланованого на цей рік вдалося втілити у життя?

– Тут ситуація вже не настільки однозначна. Адже в умовах скорочення фінансових ресурсів підтримка міських цільових програм у галузі житлово-комунального господарства цього року не була повноцінною.

За 11 місяців року на ремонт та утримання доріг у місті витрачено 694 тис. грн., на понад 15 вулицях проведений ямковий та капітальний ремонт. Відремонтована (частково) проїжджа частина вулиць: Сумської, Леніна, К.Маркса, Будильської, Кобижчі, Першогвардійської, пл. Волі та інших. Більша частина ремонтних робіт виконана завдяки підтримці спонсорів та благодійників. Тисячі лебединців, керівники підприємств та організацій нашого міста не залишилися осторонь проблеми та зробили свій внесок у покращення ситуації.

Але найбільший подарунок Лебедину зробив цього року наш Почесний громадянин – Владислав Бухарєв. Завдяки його підтримці, вперше за роки незалежності в Лебедині ремонтувалися дороги не ямковим методом, а за останніми європейськими технологіями. І не окремі ділянки дороги, а майже половина вулиці Гастелло разом з тротуарами. Мешканці цієї вулиці знають, що задача перед дорожниками стояла непроста, оскільки дорога була дуже занедбана, одна з найгірших в місті. Та менш, ніж за місяць ситуація змінилася кардинально – тепер жителі вулиці можуть пересуватися по рівному якісному покриттю. Останнє, до речі, забезпечила спеціальна технологія та імпортна техніка відомого німецького виробника, що була застосована дорожниками в роботі. Відповідно до європейської якості, і європейські гарантії – не менше двадцяти років, тож мешканці вул. Гастелло можуть надовго забути про проблеми з дорогою та насолоджуватися прогулянками та поїздками без ям та вибоїн.

0145

Слід сказати, що загальна вартість робіт на даному об`єкті склала майже 2,0 млн. грн. І особливо приємно, що робота не коштувала ні міському, ні обласному бюджетам жодної копійки. Ця дорога є подарунком рідному місту від Владислава Бухарєва та дорожньої організації «Альтком», що спеціалізується на великих інфраструктурних проектах, як в Україні, так і за її межами.

Разом з новенькою дорогою Владислав Бухарєв подарував жителям мікрорайону й новенький дитячий майданчик. Цей приклад підтримав й інший наш земляк – Ігор Мірошніченко. Він подарував місту сучасний спортивний майданчик із штучним покриттям, основу якого складає огороджене сіткою поле для міні-фублолу та баскетболу, розміром 20х30 м.

Але повертаючись до питань житлово-комунального господарства, слід відзначити, що на капітальний ремонт житлового фонду витрачено 400 тис грн., що дещо менше запланованого.

Попри фінансові труднощі, комунальне підприємство «Комбінат благоустрою» постійно дбає про благоустрій лебединських парків та скверів. У центрі міста з весни до осені клумби мають ошатний вигляд. Цієї осені висаджені дерева й кущі, зроблено багаторічні квітники.

Підприємства житлово-комунального господарства та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків провели підготовку до опалювального сезону 2014—2015 років. Опалювальний сезон розпочався пізніше традиційних строків, однак проходить у нормальному режимі. І в сучасних умовах особливо важливим фактом є те, що КП «Лебединтеплоенерго» не має боргів за природний газ.

Міські заходи щодо ремонту покрівель житлових будинків, доріг, покращення освітлення, встановлення дитячих майданчиків продовжуватимуть діяти і наступного року.


– Настільки суттєво вплинула ситуація в державі на питання соціального захисту населення міста?

– Достатньо сильно, щоб це на собі відчули тисячі жителів нашого міста. Але незважаючи на складну економічну ситуацію в країні зусилля міської влади й далі спрямовуються на поліпшення якості життя працюючого населення, підтримку вразливих категорій громадян, вимушених переселенців.

Навіть у нинішньому, надзвичайно важкому році, як для громадян, так і для бізнесу, країні є приклади позитивного вирішення питання створення нових робочих місць. Так, за січень-вересень цього року створено 199 нових робочих місць.

Зрозуміло, що економіка будь-якого міста існує і працює не для самої себе, її розвиток має одну кінцеву мету – зростання добробуту людей. За підсумками виконання програми соціально-економічного розвитку в місті збережено, хоч і символічний, але ріст номінальної заробітної плати. Підвищення рівня заробітної плати відбулось на підприємствах, установах та в організаціях усіх видів економічної діяльності.

У сфері соціального захисту населення забезпечено виконання завдань щодо поглиблення адресності при наданні державних соціальних допомог малозабезпеченим категоріям громадян, покращення якості життя людей похилого віку, осіб з обмеженими фізичними можливостями.

В місті продовжується робота по реалізації державної політики щодо соціальної підтримки малозабезпечених сімей, сімей з дітьми, інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів. Вчасно та без заборгованості надається допомога вказаним категоріям громадян. Обсяг такої допомоги становить 29,2 млн гривень, що на 15,4 % більше відповідного періоду минулого року.

З 1 жовтня цього року запрацював новий порядок надання житлових субсидій, що дозволить більшій кількості сімей отримувати від держави зазначений вид підтримки. До управління праці і соціального захисту населення за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за 11 місяців цього року звернулося 2306  сімей нашого міста,  2213 сім’ям – їх призначено. Нарахування зазначеного виду допомоги в загальній кількості склали 3,3 млн. гривень. За жовтень-листопад за призначенням субсидій на опалювальний період 2014-2015 років звернулося 2011 сімей.

В Лебедині також здійснюється виплата нового виду державної соціальної допомоги – компенсації додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг, запровадженої Урядом з 01 липня 2014 року. За вказаним видом державної допомоги вже звернулося 26 осіб, всім їм призначені компенсації.

Інше питання гуманітарна сфера. Що нового в міській освіті та культурі?

– Гуманітарна сфера міста теж в повній мірі відчуває вплив суспільно-політичної ситуації. Але наше завдання – мінімізувати негативну дію складних умов, аби діти у школах та не відчували труднощів, мали всі необхідні умови для навчання та виховання, були забезпечені гарячим харчуванням, були в комфортних умовах. До речі, на забезпечення гарячим харчування учнів 1—4 класів та на харчування дітей пільгових категорій витрачено 649 тис. грн., що на 21% більше, аніж за цей період торік.

Для  проведення ремонтних робіт у 2014 році установ освіти використано 612,8  тис. грн., в т.ч. 480,00  тис. грн. з міського бюджету, а 132,8 тис. грн. – позабюджетне фінансування за рахунок спонсорської допомоги та благодійних внесків. У  рамках обласної програми «Дитячі меблі Сумщини»,  за кошти обласного бюджету придбано ліжка та столи на суму 15 тис. грн. в ТОВ «Шосткаагроліс».

Сьогодні перед лебединською освітою стоїть завдання впровадження новітніх технологій у педагогічний процес. У загальноосвітніх навчальних закладах встановлено 6 навчальних комп’ютерних комплексів, усі заклади підключено до мережі Інтернет. Кількість учнів у навчальних закладах Лебедина досягає 17-ти на один персональний комп’ютер, що перевищує аналогічний показник в області.

0144

Так само не знімаємо з порядку денного добудову ЗОШ №3, однак питання фінансування об’єкта залишається відкритим. Також у планах — ремонти покрівель, інженерних мереж, переведення освітніх установ на альтернативні види палива.

В освітніх закладах Лебедина триває впровадження Програми енергозбереження. Проводяться роботи щодо заміни вікон, утеплення фасадів, ізоляція дахів та підвальних приміщень. Завдяки заходам з енергозбереження, лише в освіті вдалося зекономити 4024 кВт електроенергії. І в подальшому маємо працювати в напрямку енергозбереження, бо в сучасних умовах іншого шляху просто немає.

Окремо хочеться відзначити й успіхи самих учнів. Так, вперше за всю історію учні шкіл здобули одразу 18 призових місць у ІІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад, кращі результати показали учні  з історії (4 учасники – 4 перемоги), фізичної культури (2 учасники – 2 перемоги),  психології (2 учасники – 2 перемоги). Вже традиційно переможцем ІV  етапу Всеукраїнських олімпіад з української мови та літератури стала учениця 11-го класу Наталія Бережна  вчителя-методиста школи №7 Зінаїди Озерної.

Другий рік у місті працює об’єднаний  Лебединський центр позашкільної освіти, у якому розширилися напрямки роботи: еколого-натуралістичний, туристсько-краєзнавчий, образотворчий. У новоствореному закладі працює 113 груп,  у яких здобувають позашкільну освіту 1727 вихованців. З листопада 2014 почав працювати гурток раннього творчого розвитку «Зернятко», у якому виховується 17 дошкільнят нашого міста. Діти вивчають англійську мову, вокал, навчаються хореографії та подорожують разом з керівниками гуртків по чарівному світу мистецтва.

Щодо культури, то у 2014 році в м. Лебедині за ініціативи відділу культури відбулося 14 загальноміських культурно-мистецьких заходів, у тому числі 5 фестивалів культури і мистецтв. Працівники культури Лебедина активно включилися в роботу, спрямовану на підтримку військових, що беруть участь в АТО. Ідеться не тільки про матеріальну підтримку, але й мистецьку та проведення благодійних акцій.

Як би Ви окреслили найважливіші завдання міської влади – чим будете займатися у 2015 році, які у Вас плани та пріоритети?

 

Планів уже намічено дуже багато. І сьогоднішня робота плавно перейде у наступний рік. Але у пріоритетах для нас залишаються освіта та охорона здоров’я, інфраструктура міста, тротуари, дороги – це все залишається на 2015 рік. У цьому напрямку ми будемо й надалі працювати. Ми готові, і я впевнений, що у 2015 році нам вдасться зробити на багато більше. Так якщо брати 2012 рік, 2013 та 2014 рік – ми з кожним роком робимо все більше і більше. Тому я впевнений, що нам таки вдасться замінити інфраструктуру міста – це стосується водопостачання, теплопостачання, дороги – там, де потрібно це зробити. В 2014 році ми побачили які повинні бути дороги, на прикладі мікрорайону Черемушки, до таких доріг і будемо прагнути. Ще в планах – будівництво нових дитячих майданчиків. Наша мета щороку будувати 1-2 нових сучасних майданчика, і ми це завдання виконуємо. Також, звісно, сприятимемо створенню та роботі ОСББ у Лебедині, проведенню капітальних ремонтів житлових будинків.

То – лише маленька частинка на перший погляд маленьких, але таких важливих для міста і його людей справ. Для цього працюємо, заради цього живемо.

Лишаються останні миттєвості 2014 року. Щоб Ви хотіли сказати лебедицям, чого побажати їм у Новому 2015 році?

 

Я хочу подякувати усім лебедицям, які у 2014 році працювали на благо міста. Все, що ми разом робимо, скеровано на добробут людей, полегшення їх жит­тя. Звичайно, не все так легко вдається. Але хочеться вірити, що 2015 рік буде вдалим для нашого міста. Бо ми  – велика родина, і не раз довели, що вміємо працювати, досягати хороших результатів,  долати труднощі.

Бажаю вам, шановні земляки, щасливого Нового року! Нехай він принесе в кожну родину здоров`я та благополуччя, спокій та добробут. Нехай здоровими та щасливими будуть ваші діти та батьки, а над головою буде завжди мирне небо!

– Дякую за цікаве інтерв’ю.


Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *