РЕЙТИНГ НАЙВИЗНАЧНІШИХ ПОДІЙ ЛЕБЕДИНА 2014 РОКУ


Під кінець року традиційно прийнято
 підводити підсумки – про події, що відбулися, про зроблене за рік, про успіхи і поразки, а також про те, що планувалося і що вдалося втілити.

 

Відтак, наприкінці року пропонуємо згадати про найголовніші, найцікавіші та найчарівніші події Лебедина року, що минає. Настав час згадати, що хвилювало, радувало та дивувало нас цьогоріч. Тож чим нам запам’ятався 2014-ий рік у Лебедині – читайте нижче у рейтингу місцевих подій року.

Великодній подарунок 

Хоча б раз у житті, кожна людина замислюється над сенсом життя і намагається знайти відповідь на таке просте і, водночас, складне питання: – «В чому полягає сенс життя?». У більшості сенс життя – це родина, у деяких – це робота, у інших – хобі. І лише зовсім невелика кількість людей свідомо може сказати, що сенс їхнього життя – це допомога ближньому. Саме до таких людей і належить наш земляк Бухарєв Владислав Вікторович.

 Вже на протязі кількох років він опікується Лебединською ЗОШ №5, дитячою установою «Сосонка», допомагає лікарні, підтримує релігійні громади. Кожного року Владислав Бухарєв намагається щось зробити для Лебедина. Не став виключенням і 2014 рік.

0147

Саме цього року він зробив подарунок, за який подякують сотні лебединців, що живуть у колишньому військовому містечку – капітальний ремонт дороги.

Слід сказати, що капітального ремонту не знала жодна з лебединських доріг вже більше 10 років. Не планувався він і на вул. Гастелло. Тож, якби не Бухарєв, мешканці мікрорайону й нині їздили б по одній з найгірших доріг міста. На стан цієї дороги вже не один рік нарікали городяни, особливо водії маршрутного транспорту та карет швидкої допомоги. Адже на єдиній дорозі, що з’єднує мікрорайон Черемушки з іншою частиною міста, траплялися ями глибина яких сягала кількох десятків сантиметрів.

Але тепер жителі мікрорайону отримали сучасну дорогу, котра прослужить людям багато років. Загалом було відремонтовано дорогу довжиною 450 м, від Стели Великої Вітчизняної війни і до в’їзду у військове містечко, площею 3700 кв. м. До речі, ремонт полягав не лише у покритті дорожнього полотна асфальтобетоном, а в першу чергу – зняття старого шару асфальтового покриття, вирівнювання поверхні, облаштування новими бардюдними каменями та піднятті залізобетонних горловин каналізацій. Більше 680 тон асфальту спеціальної марки, що виробляється лише на одному заводі в області, покладено у 2 шари. Окрім дороги відремонтовано й 1020 кв. м. тротуарів та по 20 м дороги в напрямку під’їздів до будинків.

Ремонт дороги, що завершився наприкінці квітня 2014 року, став справжнім Великоднім дарунком від нашого земляка Владислава Бухарєва та дорожньої організації «Альтком».

У лебединській молоді новий майданчик для ігор

Добру справу Владислава Бухарєва підтримай й інший наш земляк – народний депутат України VI-го скликання Ігор Мірошніченко. Ще наприкінці 2013 року завдяки йому в Лебедині був збудований спортивний майданчик в сквері Молодіжному з полем для гри в міні-фублол та баскетбол, розміром 20х30 м. А вже цього року він привіз для спортивного майданчика штучне покриття.

0148

Таке покриттям дозволяє місцевим спортсменам не тільки тренуватись у будь-яку погоду, а й рятує їх від травм. Так, на спеціально утрамбовану поверхню, за технологією, укладено покриття із штучною травою, що покривається шаром піску і гранул з гуми, який пом’якшує удари.

Штучне покриття на новому спортивному майданчику стало справжнім подарунком для лебединських спортсменів, який вони отримали перед відкриттям літнього футбольного сезону.

Дитячий майданчик – найвіддаленішому мікрорайону

 

Корисне та безпечне дозвілля малечі – чи не найбільша мрія батьків. Мешканці вулиці Гастелло – не виняток. В цьому районі живе велика кількість дітей, однак гідних умов для їхнього дозвілля не було. Тож за справу взялися благодійники.

0149

Владислав Бухарєв разом з приватним підприємцем з м. Охтирки Федором Кісєларом подарували дітям мікрорайону – новенький дитячий майданчик.

«Ніякі негаразди в країні не мають позбавляти малечу дитинства, адже увага до потреб підростаючого покоління – це запорука успішного майбутнього країни», – переконаний Владислав Бухарєв.

Жителі мікрорайону не лише дякували меценатам за постійну підтримку та увагу до їхніх потреб, а й посильно долучилися до благодійної справи – зробили огорожу майданчика та облаштували до нього прилеглу територію.

Задоволені подарунком залишились не лише діти, а й батьки, яким тепер не потрібно довго думати, куди вийти відпочити з дитиною.

360-річний ювілей Лебедина



19 серпня, на свято Спаса лебединці відсвяткували 360-ту річницю заснування свого рідного міста. Цей чудовий літній день, намальований барвами серпня та незабутніми враженнями, назавжди залишиться у пам’яті жителів та гостей міста.

0150

Цьогоріч, без сумніву, було одне з наймасштабніших святкувань, яке Лебедин коли-небудь бачив. Все ж ювілеї не кожного дня бувають! Тисячі лебединців та гостей міста знаходили собі розваги до смаку. Ще зранку, біля Меморіалу Слави, з ювілеєм міста привітав лебединців міський голова Анатолій Троян, після чого музичні привітання звучали від артистів Сумської філармонії.

Урочистий мітинг, святкові дійства, виставка робіт народних умільців та програма для дітей зробили його особливо неповторним і ще раз підтвердили талановитість, щедрість та гостинність мешканців Лебедина, а яскраві виступи художніх колективів міського відділу культури та лебединського центру позашкільної освіти не залишили байдужим нікого.

Особливості святкуванню додав й факт, що разом з лебединцями і гостями міста ювілей Лебедина відзначили в радіоефірі по всьому світу. Протягом серпня 2014 року група раділюбителів Сергія Демченка та Олександра Кривенького провела більше 900 радіоефірів присвячених святкуванню, в тому числі і від Меморіалу Слави на День міста. Участь у радіо спілкуванні взяли громадяни із 52 країн світу, в тому числі Німеччини, Франції, Італії, США, Канади, Бразилії і навіть далекої Японії.


Концерт студії «Квартал 95»

 

Грандіозним концертом Студії «Квартал 95» завершилося святкування 360-річчя міста Лебедина. На міському стадіоні «Авангард» зібралися неймовірні для нашого міста – чотири тисячі глядачів.

Звісно, на концерт лебединці чекали. Адже організатори обіцяли насичену програму та масу позитивних емоцій від найсвіжіших жартів.

0151

Шквалом аплодисментів зустрічали лебединці кожен вихід на сцену артистів Студії «Квартал 95», які у властивій їм манері привіталися, подякували Лебедину за запрошення, а лебединцям – за гостинність. І хоч приїхали вони до нашого міста не в повному складі, не було Володимира Зеленського, та все ж лебединці отримали масу позитивних емоцій, а актори «Кварталу» – оплески глядачів.

З перших хвилин концерту стало зрозумілим, що шоу, справді, було вартим очікувань. Яскраві виступи, професійне озвучення і світло, балет та іскрометний гумор зробили свою справу. Лебединці та сотні гостей нашого міста залишилися задоволені.

Жартували кварталівці більш, ніж півтори години. За цей час публіка побачила як старі, так і нові жарти. Були й такі номери, яких ще не транслював жоден телеканал.

Лебединці не приховували свого задоволення від концерту та зустрічі із артистами. Коментуючи концерт, вони відзначали, що наживо це сприймається ще веселіше, ніж на телеекрані. До того ж завжди якісь нові номери.

Вдячно аплодували своїм улюбленцям як дорослі, так і діти. Найбільш віддані фани змогли скористатися можливістю, аби вручити квіти своїм улюбленим артистам, взяти автограф чи сфотографуватися з кварталівцями.

Слід відзначити, що в Лебедині 95-й квартал вже не вперше. І кожного разу ми завдячуємо їхньому приїзду – нашому Почесному громадянину – Владиславу Бухарєву, який не забуває про своє рідне місто.

 

В Лебедині відкрили пам’ятний знак Героям небесної сотні
 

12 липня, в День апостолів Петра і Павла, в Лебедині відбулось урочисте відкриття пам’ятного знаку Героям Небесної сотні. Громада міста давно чекала на цю подію, готуючись до якої, лебединці вкладали серце, душу, сльози і надію на те, що смерть наших синів і батьків не була даремною.

Символічно, що пам’ятний знак відкрили поряд з пам’ятником воїнам-ітернаціоналістам, які також віддали свої життя за надію та зміни, яких вони очікували.

0152

Пам’ятний знак – скромний, лаконічний, але душевний. На мармуровому камені викарбувані наступні слова: «На честь бійців Небесної Сотні та учасників Революції Гідності 2013-2014 рр.». Поруч з пам’ятним знаком встановлено десятиметровий флагшток з найбільшим у Лебедині Прапором України (розміром 2х4 м).

Відкрили пам’ятний знак завдяки підтримці ВО «Свобода» і нашого земляка – народного депутата України VI-го скликання  Ігоря Мірошниченка, який на церемонії відкриття закликав городян пам’ятати наших сучасників, які в умовах ХХІ століття загинули та продовжують гинути сьогодні за те, щоб ми з вами на своїй землі були її господарями.

Під жовто-синім стягом

 

27 травня ц.р., під час проведення естафети Миру, в Лебедині розгорнули 100-метровий Прапор Єдності. Прапор прибув до нашого міста із міста Суми, а туди з Охтирки, де був виготовлений приватними підприємцями спеціально для естафети Миру.

0153

Розгорнули прапор біля міської ради більше трьохсот студентів із Лебединського педагогічного училища ім. А.С. Макаренка, Лебединського медичного училища ім. проф. М.І. Сітенка та ВПУ лісового господарства. Разом зі студентами біля міської ради зібралися і лебединці у вишиванках, прикрашені національною символікою та з прапорами України в руках, щоб пройтися вулицями міста до центральної площі.

Люди різного віку, різної національності, у вишиванках і буденному одязі трималися руками за прапор, що вже пройшов крізь сотні рук українців і ще раз своїм існуванням доводив, що ми ― єдині.

Такий захід у Лебедині проводився вперше, тому така кількість людей у національному одязі викликала захоплення у жителів міста і гостей, які зайняли разом з Прапором єднання майже всю площу, де передали Прапор Єднання до Липової Долини.

Учасники естафети Миру в Лебедині погоджуються, що сьогодні Прапор Єдності є символом втіленням національної честі, гідності та єднання, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під його знаменом українці йшли до проголошення самостійної Української держави, під ним ми сьогодні боремося за незалежну і суверенну Україну.

Місто живе за Статутом

30 липня депутати міської ради прийняли основний правоустановчий документ нашого міста – Статут територіальної громади міста Лебедина.

 

Над проектом Статуту міста працювали як лебединці, так і фахівці з інших міст. Принциповим завданням, поставленим міськими головою перед розробниками проекту, було те, щоб Статут був не формальним документом, який просто переписує норми закону, а враховував та закріплював уже напрацьований міською радою та її виконавчим комітетом досвід вирішення проблем розвитку територіальної громади. Саме тому у розробленому проекті є багато унікальних та передових положень.

Протягом всього часу підготовки проекту Статуту, процес супроводжувався активним обговоренням та дискусіями, під час яких депутати міської ради, члени робочої групи з підготовки Статуту та представники громадськості намагалися дійти компромісу у питанні змісту цього важливого документу.

Два місяці проект Статуту був предметом громадського обговорення. На цьому етапі до нього було внесено велику кількість правок, запропонованих громадою під час розгляду проекту Статуту на громадській раді Лебедина та на громадських слуханнях, участь в яких міг взяти кожен бажаючий.

Загалом, Статут міста Лебедина складається із 100 статей, об’єднаних у семи розділах та 28 главах, згрупованих за тематикою. Ухвалення такого документу, на думку міського голови Анатолія Трояна, дозволить самоідентифікуватися громаді міста, виходячи із Закону України про місцеве самоврядування.

Прийняття Статуту територіальної громади міста Лебедина вперше дало можливість закріпити в одному документі історичні, національно-культурні, соціально-економічні та інші особливості м. Лебедина, визначити символіку, затвердити засади нагородження лебединців та інших видатних діячів за внесок у розвиток міста.

В Лебедині з’явився пам’ятник незалежності

День Державного Прапора у Лебедині ознаменувався відкриттям пам’ятника Незалежності. Патріотичні пісні, розмаїття прапорів і людей у вишиванках прикрашали вулицю Героїв Майдану (колишню К.Маркса). Монумент Незалежності як символ увіковічення боротьби українського народу за державу, символічно постав у Лебедині на двадцять третьому році Незалежності.

Лебединці впевнені, що цей пам’ятний знак, який з’явився в нашому місті завдяки підтримці керівника ТОВ «Крук» Валерія Чалого, стане символом невмирущої державницької традиції, символом боротьби за ідеали нації, символом прагнення українців панувати самостійно на своїй землі. Він буде нагадувати нам про наше минуле і давати натхнення для побудови майбутнього. Кращого майбутнього для наших дітей, яке здобувається ціною життя поколінь героїв.

Символічно, що пам’ятний знак встановлено на місці, де кілька десятиліть до цього стояв пам’ятник В.І. Леніну.

 Лебединські мости та в’їзні знаки «одягнули» у жовто-блакитні кольори


Влітку 2014 року лебединці вкотре у креативній формі висловили свою любов до України і рідного міста. Випускники Лебединської СШ №7, ЗОШ №5, студенти Лебединського педагогічного училища ім. А.С. Макаренка та інші перефарбували у кольори національного прапору України в’їзні знаки в місто, зі сторони м. Суми та с. Будилки, а також перила чотирьох міських мостів на вул. Карпова, Сумській, Кобижчі та Антонова.

0154

Ця проста акція, яка засвідчила прагнення лебединців разом з усією Україною жити в єдиній і вільній державі. До речі в кольори державного прапору, в Лебедині, перефарбована й стела біля ЗОШ №1.

Як відзначають самі активісти, знадобилося зовсім небагато часу та зусиль для оновлення знаків та мостів. Також під час роботи вони отримали великий заряд позитивної енергії.

Роботу лебединської молоді схвально оцінили городяни. Вони сподівається, що на цьому подібні акція не завершаться, і лебединці й надалі змінюватимуть місто, роблячи його більш красивим та патріотичним.

В Лебедині з’явилася ще одна пам’ятка історії

Цього разу це дуб, що вже понад три століття росте в сквері Молодіжному та має назву «Дуб Павла Полуботка».

У багатьох народів світу дуб вважається священним деревом. Про дуб згадується і в одній з легенд про створення Землі. Наші предки шанували це дерево, вони проводили свої свята під віковими дубами або в дібровах, з деревини дуба вирізали своїх богів. І в наш час деревина дуба високо цінується.

0155

 Але дерево, яке зростає в сквері Молодіжному, однозначно безцінне. Дуб, який названо на честь наказного гетьмана України Павла Полуботка, є безперечно, найстаршим деревом нашого міста.

Понад три століття зростає цей велетень в центрі Лебедина. Він пам’ятає і Павла Полуботка, що мав свій маєток, саме на території нинішнього скверу Молодіжного. Дуб був свідком і однієї з найстрашніших сторінок козацької історії, коли в 1708 році понад 900 козаків, що відмовилися підкоритися Петру І, були закатовані в Лебедині, в кількох сотнях метрів від цього дуба. Дуб пам’ятає і Тараса Шевченка, який бував в нашому місті, а також буремні події ХІХ і ХХ ст. Тож, дуб дійсно унікальний. І той факт, що лебединці нарешті звернули на нього увагу багато про що говорить.

Проектів по благоустрою цього місця було кілька, в т.ч. і встановлення огорожі навколо дуба. Але зупинилися на іншому варіанті.

За допомоги лебединського підприємця Валерія Чалого огороджено історичний дуб шестигранною кованою лавкою для відпочиваючих, що виконує і функцію огорожі та дає можливість городянам відпочити під кроною цього унікального дерева.

В місті висаджено алею пам’яті Небесної Сотні



Навесні 2014 року лебединці облаштували алею Героїв Небесної Сотні, що нагадуватиме городянам, а також наступним поколінням про боротьбу за вільну і демократичну Україну.

Місцем для майбутньої алеї обрали територію навпроти колишнього ШМАСу. Там були проведені підготовчі роботи. Зокрема, спиляні старі сухостійні дерева, грейдером прокладена основа майбутньої алеї. А одного погожого дня учні Лебединської СШ №7 та ЗОШ №1 висадили 100 беріз, близько 100 лип та 50 горіхів.

0156

Дерево – символ життя. Воно буде пускати коріння та зростати. Як і слава Небесної Сотні – наших Героїв. Дерева, що постануть на цьому місці через кілька років будуть нагадувати теперішньому і прийдешнім поколінням про те, якою ціною давалася Україні воля, свобода, наше право почувати себе господарями на власній землі.

Пройде зовсім небагато часу, і кожен житель міста зможе пройтися чудовою алеєю, вдихнути п’янкі пахощі лип й згадати про тих, хто ціною свого життя виборов для нас Україну.


Лебединський футзал

 

2014 рік ознаменувався цілою низкою видовищних спортивних подій, найяскравішою з яких був відкритий міський чемпіонат з футзалу 2013-2014 рр. Чемпіонат тривав майже 5 місяців, участь у ньому взяла рекордна для нашого міста кількість команд – 11.

0157

За останні роки популярність міні-футболу (футзалу) в Лебедині значно зросла. З кожним роком ця гра знаходить все більше прибічників. І це не тільки жителі нашого міста. Так, із 11 команд, що взяли участь в чемпіонаті, 2 були з Лебединського, а ще одна з Тростянецького районів.

Змагання чемпіонату проводилися за коловою системою. Всього було зіграно 220 ігор, кожна з яких була по-своєму цікавою та напруженною. Були й вольові перемоги і прикрі поразки на останніх секундах, нічиї та розгроми, а турнірна боротьба велась за кожний заліковий бал. Забито було рекордні 1873 м’ячі. Ще до початку чемпіонату багато хто відзначав високий рівень команд, проте той клас, котрий продемонстрували цьогорічні команди вразив усіх.

Перемогу в чемпіонаті здобула команда «Інтер», що виграла всі свої 20 ігор, срібні нагороди здобула команда «Мікс», на чиєму рахунку 17 перемог, бронзові нагороди виборола команда з Тростянецького району ф/к «Буймер», що здобула 13 перемог. Призери змагань отримали кубки, медалі, дипломи відповідних ступенів та м’ячі.

На сьогодні вже розпочався і триває міський Чемпіонат 2014-2015 років. В боротьбу за чемпіонське звання включилося 10 команд.

 2014-й – рік ювілеїв

Ювілей – це завжди приємно. А особливо приємно, коли ювілей – шкільний. Адже це свято для всіх – школярів нинішніх, колишніх, майбутніх, їхніх батьків, вчителів, це свято для всієї громади та всього міста.

17 жовтня 2014 року свій 100-річний ювілей відзначила Лебединська ЗОШ №3. Цього дня ювілейний шкільний дзвінок пролунав для учнів, вчителів, випускників, гостей школи.

Саме 100 років тому свої двері радо відчинила нова, тоді ще семерічна, школа міста. З того дня змінилося багато чого, але незмінним залишається бажання педагогів навчати, відкривати перед дітьми новий світ знань.

100 років – це великий рубіж, висока сходинка, на яку піднімається не кожен заклад. Славних 100. Це десятки тисяч уроків у стінах школи, це сотні тисяч шкільних дзвінків та тисячі випускників, які згадують своє навчання в Лебединській ЗОШ №3.

Вітаючи дружню шкільну родину з ювілеєм, гості свята підкреслювали, що зустрічати 100-літній ювілей приємно, зворушливо і дуже почесно. Не кожна людина має таке щастя. Для навчального закладу це ознака стабільності, утвердження на освітянській ниві і лише чергова сходинка до саморозвитку, самовдосконалення та успіху. Але незважаючи на знаковий ювілей, Лебединська ЗОШ №3 завжди залишається молодою, тому що кожен її день наповнений дзвінким дитячим сміхом та бурхливою енергією.

0158

Разом із ЗОШ №3 цього року відзначили поважні ювілей й інші навчальні заклади міста. Зокрема,50-річний ювілей відзначила дитяча установа «Сосонка» та 25-річний ювілей – Лебединська СШ №7.

Допомога захисникам України

 

Не залишаються байдужими до ситуації в Україні тисячі наших городян. За 2014 рік в Лебедині зібрано та передано Збройним Силам України сотні тисяч гривень, кілька десятків тон продовольства, бронежилети, амуніція, військове спорядження. Все це зібрали небайдужі городяни нашого міста під час численних благодійних акцій, що проходили за підтримки міської влади, навчальних закладів, учнівського та студентського самоврядування.

0159

Також, аби підтримати наших захисників, котрі нині воюють на Сході України, учні та вихованці дитячих дошкільних установ написали для солдатів листи.  У кожен лист лебединці вклали часточку своєї душі, побажання і прохання до воїнів, які нині боронять рідну землю. Вони щиро написали солдатам: «Повертайтеся живими!», «Діти чекають на своїх Героїв», «Україна переможе», «Ми за мир». Дитячі малюнки та листи вже передані учасникам АТО. Вони пообіцяли, що листи візьмуть із собою на передову.

Підтримують армійців й артисти нашого міста. А як показали перші заходи, увага з боку суспільства – це те, що необхідно нашим військовим. І мистецтво – той засіб, який може посилити їх дух та рішучість.

Сьогодні від дій українських військових залежить мир в нашій державі й те як скоро всі ми зможемо позбутися переживань за безпеку сьогодення та завтра для нас та наших дітей. Тож потрібна дієва участь кожного в своїй сфері. Простого співпереживання чи пасивної підтримки вже не достатньо. Лише разом ми зробимо позитивні зміни невідворотними.

Для всіх нас 2014 рік був насичений важливими подіями, напруженою працею, трудовими звершеннями. Незважаючи на труднощі, він став ще одним важливим етапом у розвитку рідного для нас міста – Лебедина.

 

Сьогодні ми всі з нетерпінням та оптимізмом чекаємо Нового року, його майбутніх змін і цікавих перспектив. Та вже сьогодні зрозуміло, наступний 2015 рік принесе нам і нові життєві випробування. Ми ж маємо пам’ятати – лише разом, з вірою у власні можливості та силу духу ми зможемо подолати всі негаразди.

 

Адже, саме, віра у власні сили та наполеглива праця кожного жителя Лебедина зробила можливими ті здобутки, якими місто пишається у 2014 році.

 

Відділ з питань внутрішньої політики

Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *