Лебедин проти насильства

Насильство в сім’ї, в школі, на вулиці – актуальна та болюча тема для нашого суспільства. Одним з напрямків роботи, як органів влади, так і інституцій громадянського суспільства є профілактика та запобігання різним формам насильства, допомога жертвам домашнього насильства, корекційна робота з агресорами, а також проведення різних заходів, направлених на обговорення даної проблематики. Так, 11 грудня 2014 року в міській раді відбувся круглий стіл на тему: «Лебедин проти насильства».
Обговорення теми розпочалося із вітального слова в.о. міського голови Людмили Химич, яка в своєму виступі зазначила актуальність проблеми домашнього насильства та необхідність її обговорення. Нею також були задані загальний напрямок круглого столу та площина, в якій обговорювалися нагальні питання щодо профілактики домашнього насильства.

А також – підсумовані досягнення представників органів влади, які працюють у сфері протидії насильству, окреслені нові тривожні тенденції та намічені подальші кроки на шляху ефективної допомоги жертвам насильства та його попередження.

Ніна Гончарова – головний спеціаліст управління праці та соціального захисту населення свій виступ присвятила питанням, що виявилися актуальними за підсумками моніторингу ситуації з попередження насильства в сім’ї. «Існуючий нині механізм та чинна державна політика боротьби з насильством в сім’ї потребують оптимізації та подальшого удосконалення, в тому числі і на законодавчому рівні» – зазначила Ніна Гончарова. Протягом 2014 року в Лебедині зафіксовані 29 випадків насильства в сім’ї. В рази більше число жертв насильства не звертаються за допомогою та й далі потерпають від насильства. Понад 90 % жертв – жінки. За офіційними даними, кожна третя жінка в Україні потерпає від насильства дома, а за неофіційними – кожна друга мала досвід домашнього насильства. Недивно, що ця проблема потребує більш чіткого регулювання на законодавчому рівні.

Учасники круглого столу з міста Суми – Ніна Чернявська – голова Сумської обласної філії Всеукраїнського комітету захисту дітей та Оксана Корсун – практикуючий психолог Центру підтримки та розвитку родини «Калинове гроно» звернули увагу присутніх на те, що є й позитивні зрушення та зміни в свідомості людей з приводу проблеми насильства: наші співвітчизники стали більше довіряти громадським організаціям, діти проінформовані, куди вони можуть звернутись з проблемою порушення їхніх прав, по всій території України діють телефони довіри, куди за допомогою може звернутись кожен, кому вона необхідна.

Але питання насильства – це ще й питання моралі та духовної сфери людини. Тож учасники круглого столу підкреслили необхідність участі церкви, родини, школи у процесі попередження та подолання насильства в сім’ї.

На заході також були обговорені кращі практики по програмі попередження насильства, що впроваджуються в Лебединському педагогічному училищі ім. А.С. Макаренка (розповіла Світлана Коваленко – соціальний педагог педучилища), Лебединському медичному училищі ім. проф. М.І. Сітенка (розповіла Світлана Пухно – заступник директора) та ВПУ лісового господарства (досвідом поділилася Ірина Ткаченко – соціальний педагог), заслухані практичні рекомендації органів правопорядку (доповіли Євген Стеблянко – начальник сектору дільничних інспекторів міліції та Віталій Бубон – начальник кримінальної міліції у справах дітей Лебединського МВ УМВС) щодо проблеми домашнього насильства та шляхи їх подолання, презентовано програму над якою працює «Калинове гроно».

Загалом круглий стіл став не тільки майданчиком поділу практичним досвідом у питанні подолання насильства, а й умовною рискою, що підвели під здобутками та труднощами, з якими довелося зіткнутися усім, хто задіяний у соціальній сфері і намагається зробити більше у напрямку вирішення проблеми насильства в суспільстві.
[layerslider id=”13″]
Відділ з питань внутрішньої політики
Поділитися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *